Parlamentarii au pus gând rău aleșilor locali


• primarii, președinții de consilii județene, consilierii locali și județeni ar putea avea un număr limitat de mandate

Probabil supărat din cauza faptului că ALDE nu prea a rupt gura târgului la alegerile locale, nereușind să obțină în țară un număr de mandate pe măsura așteptărilor, un deputat al acestei alianțe politice a depus un proiect de lege „șoc”. Conform materialului depus spre dezbatere în Camera Deputaților de către Alexandru Băișanu, parlamentarul Alianței Liberalilor și Democraților dorește să limiteze numărul de mandate pentru aleșii locali la două, dacă acestea sunt succesive. Adică exact așa cum se întâmplă și în cazul președintelui, acest exemplu fiind unul dintre motivele pentru care Băișanu a depus proiectul de lege cu pricina.

Cum justifică deputatul limitarea numărului de mandate?

Însă, argumentul principal pentru care deputatul ALDE dorește limitarea numărului de mandate pentru aleșii locali este următorul, după cum se arată și în expunerea de motive înaintată colegilor din Cameră: „Propunerea legislativă vine pentru asigurarea nevoii unui cadru propice evoluţiei fireşti a statului de drept și a administraţiei publice locale. În mod firesc, apare nevoia de a crea un cadru legislativ care să limiteze numărul de mandate ale aleşilor locali cu scopul de primenire permanentă a celor care trebuie să-şi asume conducerea unităţilor administrative teritoriale din România. (…) Realitatea ne arată că nivelul de performanţă, competenţă poate fi atins în două mandate”.

Cine ar fi cei afectați dacă un astfel de proiect ar deveni lege?

Propunerea deputatului ALDE vizează toți aleși locali din România îndeosebi. Asta înseamnă că, dacă ar fi aleși de două ori consecutiv, așa cum se întâmplă în destule cazuri, destui primari, președinți de consilii județene, consilieri județeni și locali și-ar încheia timpuriu socotelile cu viața politică. Desigur, proiectul de lege nu stipulează dacă este posibil ca un primar, să spunem, ales de două ori consecutiv pe această funcție își poate încerca ulterior norocul pentru funcția de președinte al unui consiliu județean. Nu vrem să ne pronunțăm asupra utilității unei astfel de legi, însă suntem gata să facem un rămășag: parlamentarii nu vor aproba o lege care să pună bețe-n roate celor care își doresc funcții în administrația publică din țara noastră!