OPT ANI fără Ion Cîlea!


În această dimineață de 3 decembrie 2022 se împlinesc opt ani de la plecarea dintre noi a celui care a fost Ion Cîlea, fost președinte al Consiliului Județean Vâlcea și fost lider al Filialei Vâlcea a Partidului Social Democrat.
Fostul președinte al CJ Vâlcea s-a născut pe 9 iulie 1944 în oraşul Ocnele Mari, într-o familie de oameni simpli: Tatăl, Gheorghe, era electrician de mină, iar mama, Zinca, era casnică. Despre originile sale, Ion Cîlea declara, la o întâlnire electorală din anul 2008, la Câineni: „Mama mea a fost o femeie simplă, muncitoare, care iubea într-atât pământul încât a cerut să fie îngropată cu sapa lângă dumneaei în coșciug!”. Dragostea de pământ a mamei l-a marcat într-atât încât agricultura a devenit țelul vieții sale. După terminarea liceului „Nicolae Bălcescu”, a fost admis la Facultatea de Agricultură.
În anul 1967, a devenit inginer șef la CAP Stoiceni, comuna Nicolae Bălcescu. În 1971, era deja director al unității respective. Șase ani mai târziu, ajungea la conducerea Oficiului Județean de Cadastru și Organizarea Teritoriului. Din punct de vedere politic, după apartenența sa la UTC și PCR, a devenit membru PSD din 1992, fiind ulterior vicepreședinte al Organizației Județene PSD Vâlcea, președinte executiv al Organizației Județene PSD Vâlcea până în aprilie 2004, președinte interimar al Organizației Județene PSD Vâlcea din martie 2004 până în aprilie 2005, președinte al Organizației Județene PSD Vâlcea din aprilie 2005, membru al Consiliului Național al PSD, membru al Comitetului Executiv National al PSD.A fost decorat de preşedintele Ion Iliescu cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de cavaler, pentru competenţa şi spiritul de iniţiativă în dezvoltarea agriculturii româneşti. A devenit preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea în iunie 2008. Ion Cîlea a obținut funcția de președinte al CJ Vâlcea, cu 50.014 voturi (29,2%). Pe locurile următoare au fost candidatul PD-L Dorel Jurcan, cu 48.969 voturi (28,6%) și candidatul PNL Emilian Frâncu, cu 47.565 voturi (27,8%), după ce, în prealabil fusese vicepreședinte al CJ Vâlcea între 2004 – iulie 2005 și subprefect al judeţul Vâlcea până în aprilie 2004.