O soluție și pentru piața muncii din Vâlcea?


• în căutare de angajați, mai multe firme din Oradea s-au adresat penitenciarului din oraș
În contextul în care tot mai mulți angajatori din județul nostru (cu precădere din Râmnic) se plâng că nu găsesc forță de muncă pe care să o „înregimenteze” (cu contracte de muncă, vorbind) pentru activitățile pe care le desfășoară, o soluție ar putea fi reprezentată de modelul pe care mai multe firme din Oradea l-au «brevetat». Aflate și acestea în căutare de forță de muncă, reprezentanții acestora au mers la penitenciarul din oraș pentru a căuta oameni dispuși să se angajeze. Soluția din vestul țării se poate dovedi de mare actualitate și importanță în contextul în care un număr semnificativ de deținuți va fi eliberat în urma legii adoptate recent de către Parlament, care a început deja să își producă efectele.
La Oradea, dacă tot am amintit acest exemplu, s-a desfășurat inclusiv un târg al locurilor de muncă vacante, în care reprezentanții firmelor interesate au luat calea penitenciarului spre a-și prezenta ofertele deținuților de acolo. Aici au fost invitați deţinuţii care mai au de executat cel mult șase luni din pedeapsă. Astfel, aceștia vor avea un loc de muncă asigurat imediat după ce vor reveni în libertate și o șansă mult mai mare de a relua cursul firesc al vieții, fără discriminări, sărăcie și alte riscuri inerente unei persoane care tocmai a ieșit din spatele gratiilor. De amintit și faptul că, la bursa «specială» a locurilor de muncă ce a fost organizată în municipiul din vestul țării, cele mai multe locuri oferite deținuților au fost în domeniul construcțiilor, dat fiind și faptul că acest domeniu suferă, actualmente, de o lipsă cronică de forță de muncă. În plus, angajatorii a oferit cele mai multe locuri de muncă în domeniul construcțiilor și în alte domenii care necesită o bună condiție fizică și multă muncă și prin prisma faptului că penitenciarul în cauză este unul care găzduiește numai bărbați, fiind evident că un domeniu precum cel al confecțiilor nu ar fi atras prea mult atenția și interesul deținuților.
Este adevărat faptul că, în județul nostru, nu există un penitenciar, însă bursa locurilor de muncă organizată la Oradea ar putea fi o idee pentru angajatorii vâlceni. Nu departe de județul nostru, la Mioveni și Târgu Jiu, spre exemplu, există penitenciare unde sunt închiși inclusiv vâlceni!

Situația șomajului în Vâlcea

Totalul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii august, în județul nostru, a fost de 7.041 persoane. Din totalul șomerilor înregistrați, 3.111 erau femei. De asemenea, 2.094 persoane au fost indemnizate şi 4.947 neindemnizate.
Pe medii de rezidenţă, numărul şomerilor înregistraţi, la finele lunii august, se prezenta astfel: 2.534 persoane proveneau din mediul urban şi 4.507 persoane locuiau în mediul rural. Referitor la structura şomajului pe grupe de vârstă, cel mai mare număr de şomeri s-a înregistrat în categoria de vârstă 40-49 ani, respectiv 2.139 persoane.
În funcţie de nivelul de instruire, oferta de forţă de muncă se prezenta astfel:
• ponderea cea mai mare în numărul total de şomeri înregistraţi o aveau persoanele fără studii, urmate de persoanele cu nivel de instruire primar, gimnazial și profesional (59%);
• urmau persoanele cu nivel de instruire liceal şi postliceal, care însumau 36 de procente din totalul şomerilor înregistraţi;
• în cele din urmă, persoanele cu nivel de instruire universitar reprezentau doar 5% din numărul total al şomerilor înregistraţi.
În luna august 2017, la noi în județ, s-au încadrat 319 persoane din rândul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vâlcea (din care 211 persoane au fost încadrate din rândul şomerilor înregistraţi).