„Nu vor mai exista situaţii în care un pacient să-şi cumpere medicamente de bază”


• declară medicul Dan Ponoran, câştigătorul concursului pentru postul de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă

Câştigând concursul de zilele trecute pentru postul de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă, chirurgul Dan Ponoran a reuşit să oprească „hegemonia” Georgetei Sălişte asupra sănătăţii vâlcene. Având avantajul tinereţii şi experienţa din unităţile medicale unde a mai profesat, Ponoran are toate şansele să schimbe „înfăţişarea” actului medical vâlcean.
Domnule Ponoran, când o să preluaţi postul de director?
În momentul în care voi semna contractul de management cu Consiliul Judeţean, deci în scurt timp. Acest contract prevede anumiţi indici de evaluare, pe seama cărora activitatea mea va fi apreciată peste un an, la prima evaluare a mandatului meu de manager.
A fost dificil concursul?
Da, şi foarte stresant. În cele șase luni de când m-am apucat de învăţat pentru acest concurs, m-am gândit de multe ori în ce direcţie s-o iau. Mai ales având în vedere presiunile şi răutăţile lansate de adversari.
De ce a câştigat Dan Ponoran şi nu Georgeta Sălişte?
Pentru că a fost mai bun. Şi atât!
Care sunt primele măsuri pe care le veţi lua din punctul de vedere al directorului?
Primele măsuri pe care le voi lua privesc creşterea transparenţei în această unitate medicală. De când m-am înscris în concurs, aşa cum am declarat şi pentru ziarul dumneavoastră, aceasta a fost intenţia mea: să facem transparentă activitatea medicală şi economică din spital şi să creştem încrederea vâlcenilor în spitalul lor. În primele zile de mandat voi avea o întâlnire cu toată presa locală, pentru a vă explica, iar dumneavoastră să transmiteţi mai departe, că în Spitalul Judeţean se întâmplă şi lucruri bune, nu numai rele.
Insist pe ideea recâştigării încrederii vâlcenilor în Spitalul Judeţean….
Da, trebuie să vă spun că, în primul rând, nu voi concepe ca-n anii următori să mai existe situaţii în care vreun pacient să trebuiască să-şi cumpere medicamente de bază. Nu ştiu cum au procedat la achiziţii cei dinaintea mea, dar nu e posibil să lipsească serul, algocalminul şi alte medicamente de bază din magazia spitalului.
Cum veţi proceda?
În contractul – cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate este o listă de aproximativ 147 medicamente de bază care nu trebuie să lipsească de la nici un spital. Nu spun că vom asigura pacienţilor cele mai sofisticate şi scumpe medicamente de pe piaţă, dar trebuie să avem ser fiziologic, glucoză, antibiotic. Şi oamenii înţeleg că nu le putem oferi chiar tot, dar e deranjant pentru fiecare pacient să meargă la farmacie să cumpere chestii d-astea de 2, 3 sau 5 lei.
Despre tomograf ce puteţi spune?
Eu sper că cei de la Consiliul Judeţean vor încheia cât de curând licitaţia pentru achiziţionarea acestuia, pentru că nu e posibil ca un Spital Judeţean de Urgenţă să funcţioneze fără computer – tomograf.