Noile măsuri fiscale periclitează România!


„Noile măsuri fiscale periclitează România ca amplasament investiţional”, se arată într-un comunicat al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), transmis de către Ambasada Germaniei la Bucureşti. „Cu mare îngrijorare am luat la cunoştinţă faptul că modificările din Codul Fiscal, anunţate de Guvern, au fost publicate în Monitorul Oficial şi urmează să intre în vigoare la începutul anului 2018. Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), în calitate de reprezentanţă oficială a economiei germane în România şi de cea mai mare asociaţie economică ce reprezintă interesele a circa 600 de companii membre, doreşte să sublinieze încă o dată pericolele pe care le reprezintă adoptarea acestor măsuri în forma actuală”, se spune în comunicat.
AHK România precizează că a subliniat în nenumărate rânduri că predictibilitatea, stabilitatea, transparenţa şi statul de drept sunt deosebit de importante pentru a menţine încrederea în România ca amplasament investiţional. „Modul în care noile măsuri fiscale au fost comunicate insuflă, atât în rândul companiilor germane, cât şi al angajaţilor acestora, un profund sentiment de nesiguranţă. Astfel, companiile se tem de costuri suplimentare, mai ales pentru companiile care desfăşoară activităţi în domeniul IT, dar există şi incertitudini legate de planificarea şi realizarea viitoarelor politici fiscale. În plus, pentru mediul de afaceri nu este clară utilitatea acestor măsuri, având în vedere necesitatea ajustării costurilor”, se arată în comunicat.
Companiile germane din România sunt de părere că măsurile ce urmează a fi aplicate într-un timp atât de scurt, efectele acestora şi reducerea predictibilităţii fiscale ar putea influenţa negativ pe termen mediu şi lung atât climatul investiţional, cât şi competitivitatea ţării şi a companiilor. Potrivit AHK România, companiile germane din România se numără printre din cei mai mari şi serioşi angajatori. „Circa 7.500 de companii germane, respectiv cu capital german, sunt active în România, majoritatea fiind în Bucureşti şi în judeţele Timiş, Sibiu, Braşov şi Cluj. Acestea au contribuit în ultimii ani decisiv la crearea şi asigurarea de locuri de muncă în România – conform estimărilor noastre aceste companii au peste 250.000 de angajaţi”, se spune în comunicat. Conform sursei citate, Germania rămâne de departe cel mai important partener economic şi comercial (23,1% din totalul exporturilor şi 19,9% din importuri).

Ministrul Mișa: „Avem prima creştere economică din UE”

„România înregistrează prima creştere economică din Uniunea Europeană, iar aceasta reprezintă singura cale pentru îmbunătăţirea nivelului de trai”, susţine Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor Publice. „România înregistrează prima creştere economică din Uniunea Europeană, iar aceasta reprezintă singura cale pentru îmbunătăţirea nivelului de trai. Situaţia economică a României este incomparabil mai bună decât în anul 2016. În prezent, ţara noastră se situează printre cele mai dinamice economii ale Uniunii Europene, iar direcţia de dezvoltare este apreciată de investitori şi de organismele internaţionale. Aşa cum estimează INS în raportul dat publicităţii astăzi, în primele nouă luni din acest an, economia României a înregistrat o creştere cu 7% pe serie brută şi cu 6,9% pe seria ajustată sezonier”, a declarat ministrul Mişa,

Premierul Tudose: „România are o creştere economică sustenabilă”
„România are o creştere economică sustenabilă, lucru demonstrat de cifrele care arată că, la un număr de salariaţi cu normă întreagă aproximativ egal cu anul 2008, în 2017 producem un PIB nominal cu 71 miliarde euro mai mare faţă de 2008”, afirmă premierul Mihai Tudose. „În trimestrul al treilea (perioada iulie – septembrie 2017), România, cu 8,6%, înregistrează cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, potrivit Eurostat. Această creştere economică este rezultatul muncii tuturor românilor şi al companiilor corecte din această ţară. Pentru a preîntâmpina reacţia corului de bocitoare, afirm cu toată responsabilitatea că avem o creştere economică sustenabilă. O spun cifrele: cu toate că avem un număr de salariaţi cu normă întreagă aproximativ egal cu anul 2008, în 2017 producem un PIB nominal cu 71 miliarde euro mai mare faţă de 2008”, a transmis Tudose.