Din păcate, se întâmplă în Vâlcea: noi cazuri de pestă porcină africană


La începutul săptămânii, prefectul județului, Tiberiu Costea, a convocat o nouă ședință a Centrului Local de Combatere a Bolilor Vâlcea, ca urmare a depistării de noi cazuri de pestă porcină africană. Conform datelor emise de către conducerea DSVSA Vâlcea, au fost confirmate noi cazuri de pestă porcină africană, unul într-o exploatație de tip familial din comuna Perișani și cinci la mistreți găsiți morți pe Fondul de Vânătoare 37 Mitrofani (un mistreț) și pe Fondul de Vânătoare 38 Dobrușa (patru mistreți).
Directorul DSVSA Vâlcea, Gabriel Miclea, a precizat că, în momentul de față, există încă șapte suspiciuni la porci mistreți găsiți morți, șase dintre ei fiind pe Fondul de Vânătoare 38 Dobrușa, unde, până în prezent, au fost confirmate 35 de cazuri. Cealaltă suspiciune este la un porc mistreț găsit mort pe Fondul de Cinegetic 19 Olănești. De asemenea, mai există două suspiciuni și la porcii domestici, una într-o gospodărie din comuna Șușani, iar cealaltă în orașul Băile Olănești. Probele au fost deja trimise spre analiză la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București și se așteaptă rezultatele.
Ca urmare a acestor noi cazuri, pe lângă măsurile aprobate pentru combaterea focarelor de pestă porcină, prefectul Tiberiu Costea a cerut, din nou, urgentarea organizării de vânători în zonele forestiere afectate, pentru împușcarea mistreților „la ras”, pentru a preveni astfel răspândirea virusului pestei porcine africane către gospodăriile populației din apropiere
În ceea ce privește focarele de pestă porcină africană din gospodăriile private, din datele prezentate și din planul de măsuri aprobat a rezultat faptul că, deocamdată, NU SE IMPUNE măsura sacrificării porcilor domestici din gospodăriile populației, ci doar o atentă monitorizare a zonelor afectate.
În momentul de față, în județul Vâlcea, sunt confirmate nouă focare de pestă porcină africană în gospodăriile populației (câte unul în Păușești Măglași, Drăgoești, Băbeni, Lungești, Drăgășani, Olanu, Perișani și două în Orlești), precum și 38 de cazuri la porcii mistreți ( 35 de mistreți din Fondul de Vânătoare 38 Dobrușa, doi din Fondul de Vânătoare 37 Mitrofani și unul în Fondul de Vânătoare 39 Ușurei).
Potrivit datelor Direcției Silvice Vâlcea, de la declararea focarelor de pestă porcină africană (7 ianuarie 2020) și până acum, au fost recoltați 23 de mistreți de pe fondurile cinegetice Dobrușa și Răcoasa (care face parte din zonele de infestare și tampon a FC 38 Dobrușa), la unul dintre aceștia fiind confirmat virusul pestei porcine africane.