Mare atenție: PUTEȚI PIERDE SUBVENȚIILE DE LA APIA dacă «igienizați» terenurile prin incendiere


Așa după cum v-am informat săptămâna trecută, la finalul lunii martie au fost reluate ședințele de Colegiu Prefectural de la Instituția Prefectului – Județul Vâlcea. Prima ședință a Colegiului Prefectural Vâlcea din acest an s-a desfășurat pe 29 martie 2021, în sistem online, cu următoarea ordine de zi:
1.Situații de urgență specifice sezonului de primăvară;
2.Stadiul îndeplinirii Planului anual de acțiuni pentru realizarea în județ a obiectivelor cuprinse în Programul de Guvernare – 2020;
3.Planul anual/2021 de acțiuni pentru a realizarea în județ a obiectivelor cuprinse în Programul de Guvernare;
4.Tematica și subiectele de pe ordinea de zi a ședințelor lunare ale Colegiului Prefectural Vâlcea.

Prefectul Sebastian Fârtat ia în calcul retragerea subvențiilor de la APIA pentru proprietarii de terenuri
care se fac vinovați de declanșarea unor incendii de vegetație!

La începutul ședinței, prefectul Sebastian Fârtat, a ținut să le semnaleze membrilor Colegiului că a primit numeroase sesizări de la cetățeni referitoare la comunicarea defectuoasă cu instituțiile statului în această perioadă. Pentru a clarifica aceste aspecte, prefectul le-a solicitat reprezentanților instituțiilor deconcentrate din județ transparentizarea activității pe care o desfășoară și găsirea de soluții viabile pentru a ține legătura cu cetățenii în condiții de siguranță sanitară.
Primul punct al ordinii de zi a adus în atenția membrilor Colegiului Prefectural situațiile de urgență înregistrate în județul Vâlcea în acest an. Din materialul prezentat de inspectorul șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea, colonelul Dan Pascaru, a reieșit că, de la începutul anului și până acum, au fost înregistrate 77 de incendii de vegetație uscată, în 32 de localități din județ, suprafața afectată fiind de peste 452 de hectare. De asemenea, au mai fost înregistrate 61 de incendii în gospodării, instituții sau operatori economici din 33 de localități și 36 de inundații, în patru localități din județ, cu afectarea unui număr de 70 de gospodării, precum și a trei drumuri de interes – două naționale (DN 7A și DN 64) și unul județean (DJ 703 M). Totodată, în această perioadă, au fost înregistrate și 60 de alunecări de teren, în 34 de localități din județ, cele mai multe fiind în comuna Păușești-Măglași (cinci) și în comuna Bărbătești (patru).
Întrucât numărul incendiilor de vegetație uscată este destul de mare, prefectul Sebastian Fârtat le-a solicitat reprezentanților ISU Vâlcea ca, împreună cu angajații APIA Vâlcea, să verifice cauzele acestor incendii și, dacă se va constata că acestea au fost provocate cu scopul de a curăța suprafețele respective, să se analizeze sistarea acordării subvenției în cazul în care proprietarii acestora beneficiază de ajutor din partea APIA.

Realizarea programului actual de guvernare, o prioritate pentru Prefectura Vâlcea

„De asemenea, în cadrul ședinței, au fost votate și două hotărâri – una referitoare la stadiul îndeplinirii Planului anual de acțiuni pentru realizarea în județ a obiectivelor cuprinse în Programul de Guvernare – 2020, iar cealaltă referitoare la Planul anual/2021 de acțiuni pentru realizarea în județ a obiectivelor cuprinse în Programul de Guvernare. Programul de Guvernare actual promovează o serie de obiective menite să contribuie la modernizarea României în spirit european, susținând o dezvoltare sustenabilă, bazată pe investiții, stimularea și dezvoltarea capitalului, creșterea competitivității și transformarea digitală a economiei și administrației, eficientizarea cheltuielilor statului și combaterea sărăciei”, au informat reprezentanții Prefecturii Vâlcea prin intermediul unui comunicat de presă.
Sursă foto: Arhivă
Material realizat cu sprijinul Prefecturii Vâlcea