MARE ATENȚIE: Armata are liber la «vânat» drone


Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 122/2011 privind regimul armelor, dispozitivelor militare şi muniţiilor deţinute de Ministerul Apărării Naţionale şi de forţele armate străine pe teritoriul României a fost promulgată, informează Legeastart.ro.
Documentul prevede că personalul Ministerului Apărării Naţionale poate face uz de armă şi poate folosi dispozitivele militare din dotare împotriva dronelor şi a echipamentelor radioelectrice utilizate pentru comiterea unui act ostil.
„În cazul folosirii armelor sau a dispozitivelor militare împotriva dronelor, focul se execută până la oprirea sau imobilizarea acestora. În cazul folosirii dispozitivelor militare împotriva echipamentelor radioelectrice care sunt utilizate pentru comanda la distanţă a dronelor, acţiunea se execută până la îngreunarea utilizării sau neutralizarea acestora”, anunță Legeastart.ro.
„Documentul defineşte drona ca fiind orice vehicul terestru, aerian, acvatic sau subacvatic capabil să navigheze autonom, folosind pilotul automat sau care poate fi controlat printr-un echipament radioelectric de comandă la distanţă iar echipamentul radioelectric reprezintă orice aparat sau instalaţie care funcţionează cu ajutorul frecvenţelor radio. Potrivit expunerii de motive, «în ultima perioadă a fost semnalat un trend crescător al situațiilor în care obiective militare, în special cele izolate, au fost subiectul survolării neautorizate»”, a mai anunțat sursa menționată.