MARCEL BOLOȘ ȘI VIRGIL POPESCU, chestionați de Daniela Oteșanu pe tema investițiilor din programul REPowerEU


Zilele trecute, pe 20 martie 2023, Daniela Oteșanu, deputat de Vâlcea, a transmis o întrebare comună ministrului Marcel Boloș – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și ministrului Virgil Popescu – Ministrul Energiei. În calitate de membru în Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, Danila Oteșanu le-a solicitat celor doi oficiali explicații cu privire la „prezentarea investițiilor din programul REPowerEU pentru consolidarea independenței energetice a României, la nivelul infrastructurii de transport a energiei electrice, cât și pentru gazele natural”.

Daniela Oteșanu: „PSD a propus în cadrul Coaliției de guvernare crearea unei companii naţionale în domeniul energetic,
ca soluție fundamentală pentru rezolvarea crizei provocate de scumpirea gazelor și a energiei electrice”

În rândurile de mai jos, vă prezentăm integral întrebările care le-au fost adresate celor doi oficiali de către reprezentanta județului nostru în Parlamentul României.
„Având în vedere anunțul domnului prim ministru Nicolae Ciucă cu privire la aprobarea în Guvern a Programului de Modernizare în valoare de 500 de milioane de euro pentru infrastructura de transport energetic prin care se vor derula o serie întreagă de proiecte pentru diversificarea şi mărirea capacității de producere a energiei electrice, vă rog să-mi transmiteți care sunt obiectivele de investiţii pe care le-ați inclus în capitolul REPowerEU și pe care urmează să le prezentați Comisiei Europene.
Așa cum știți, în momentul intrării la guvernare, PSD și-a propus ca unul dintre obiectivele principale pentru următorii 3-5 ani să fie creșterea producției interne de energie și asigurarea independenței energetice a României, astfel încât populația și companiile să nu mai fie afectate de lipsa resurselor energetice și nici de prețuri mari la gaze naturale și curent electric.
În acest sens, PSD chiar a propus în cadrul Coaliției de guvernare crearea unei companii naţionale în domeniul energetic, ca soluție fundamentală pentru rezolvarea crizei provocate de scumpirea gazelor și a energiei electrice. Astfel, se poate asigura independenței energetică a României pe termen lung și le garantează românilor că nu vor mai fi expuși unor de riscuri de fluctuație a prețurilor la facturile de energie electrică și gaze naturale. În ce măsură susțineți această propunere și considerați că este oportună pentru a fi realizată în următoarea perioadă?
Cred că ne dorim cu toții ca România să devină independentă energetic pe toate planurile prin asigurarea consumului intern dintr-un mix de surse, care, bineînțeles, să pună accent pe energie solară pentru atingerea obiectivului țării noastre de a folosi energie curată. Vă mulțumesc. Solicit răspuns în scris”, se arată în solicitarea scrisă pe care Daniela Oteșanu le-a transmis-o miniștrilor Marcel Boloș și Virgil Popescu.