Mai există și vești bune: CIECH Soda România reia producția de silicați la fabrica din Râmnicu Vâlcea


CIECH Soda România a anunțat o operațiune de instalare de urgență în fabrică a unui generator de abur de mici dimensiuni, în vederea reluării producției de silicați lichizi. Generatorul de abur Clayton a fost importat din Belgia și are scopul de a veni cu o soluție la necesarul de silicați în creștere al unuia dintre producătorii importanți de detergent de pe piața locală. Pe fondul pandemiei, producătorul se confruntă cu o creștere bruscă a cererii de produse de curățenie speciale, pentru care silicații reprezintă un ingredient important.
CIECH Soda România a investit aproximativ 300.000 de lei în transportul și instalarea generatorului și în costurile cu racordarea la rețelele de gaze și apă, precum și în punerea în funcțiune a liniei de producție a silicaților.
Producția de silicați lichizi a fost oprită pe data de 17 septembrie 2019, ca urmare a denunțării unilaterale a contractului pentru furnizarea de abur de către CET Govora, care, începând cu anul 2016, a impus majorări succesive ale prețului aburului, noul nivel solicitat depășind cu 35% pragul de sustenabilitate al companiei CIECH Soda România.
În ultimele șase luni, CIECH Soda România a suportat costurile unei opriri temporare a activității fabricii, în speranța găsirii unei soluții pe termen lung pentru aprovizionarea sustenabilă cu abur, în urma numeroaselor demersuri la toate autoritățile locale și naționale competente.
La finalul lunii martie 2020, perioada de oprire temporară a activității s-a încheiat fără niciun răspuns din partea autorităților și 85% dintre cei 600 de angajați au fost nevoiți să părăsească compania, majoritatea dintre ei prin intermediul unui program de disponibilizări voluntare. Compania a păstrat un mic număr de angajați în vederea operațiunilor de întreținere pe durata de standby prelungit, precum și echipa dedicată producției de silicați.
CIECH Soda România a început elaborarea de planuri pentru construirea propriei centrale în cogenerare, pentru a-și asigura într-un mod eficient volumele și calitatea aburului necesar pentru reluarea producției de sodă. Compania speră că o astfel de soluție ar putea fi identificată și implementată într-un interval de aproximativ trei ani, în funcție de rapiditatea obținerii autorizațiilor necesare pentru construcția centralei.

Despre CIECH

Grupul CIECH, acționarul majoritar al CSR, este un holding internațional din industria chimică cu o prezență în peste 100 de țări și venituri în 2018 echivalente cu 1 miliard USD. În 2014, majoritatea acțiunilor CIECH au fost achiziționate de KI Chemistry, societate care aparține celei mai mari firme de investiții private poloneze, Kulczyk Investments.
(Râmnicu Vâlcea, 9 aprilie 2020)
• Biroul de Presă al Ciech Soda România