Lapovița și ninsorile au făcut pagube în județ


• mii de vâlceni, lăsați în beznă, căderi de pietre și trafic blocat
În perioada 17 ianuarie, ora 21.00 – 18 ianuarie, ora 07.00, la nivelul județului nostru s-au înregistrat precipitații sub formă de ploaie şi ninsoare, fiind înregistrate temperaturi cuprinse între -4 grade Celsius şi +4 grade Celsius, iar în aceste condiții s-a intervenit pentru menținerea rețelelor de drumuri naționale, județene şi locale într-o stare de viabilizare corespunzătoare astfel: pe rețeaua de drumuri naționale, în lungime totală de 482,5 km, s-a intervenit cu 72 utilaje şi 429 tone material antiderapant (428 tone sare şi o tonă clorură de calciu), în activitatea de deszăpezire fiind angrenate 104 persoane. Totodată, situația stocurilor, la această oră, se prezintă astfel: 4 tone nisip; 1.874 tone sare; 11,3 tone clorură calciu; 10 tone produs ecologic. Pe rețeaua de drumuri județene, în lungime totală de 967 km, s-a intervenit cu 18 utilaje şi mijloace de transport, respectiv: în zona Călimănești s-a acționat cu 97 tone material antiderapant, fiind angrenate în activitatea de deszăpezire 12 persoane; în zona Horezu s-a acționat cu 58 tone material antiderapant şi opt persoane.
În total, s-a intervenit cu o cantitate de 145 tone material antiderapant (140 tone nisip si 15 tone sare), situația stocurilor la această oră prezentându-se astfel: 2.265 tone nisip; 313 tone sare; 1,3 tone combustibil. Pe rețeaua de drumuri de interes local, au intervenit autoritățile locale, circulația desfășurându-se ulterior în condiții de iarnă, niciunul dintre acestea nefiind blocat.
În data de 18 ianuarie, la ora 01.07, pe DN 7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, la km. 206, pe raza localității Brezoi, au avut loc căderi de pietre pe carosabil, traficul fiind blocat pe ambele sensuri până la ora 01.22, când circulația s-a reluat alternativ pe sensul Vâlcea – Sibiu. De la ora 03.02 s-a reluat traficul pe ambele sensuri. La fața locului a acționat Secția Drumuri Naționale Vâlcea îndepărtând 36 m.c. de bolovani.
Au fost avariate câteva rețele electrice: LEA 20 kV Horezu – Pietreni plus Derivația Prislop, afectată parțial, un post de transformare, un consumator întrerupt în localitatea Costești, ce se alimentează cu un generator de curent propriu, până la remedierea deficienței de către echipa de intervenție a CEZ, 900 consumatori întrerupți; LEA 20 kV Jiblea – Sălătrucel, afectată parțial, nouă posturi de transformare afectate, două localități: Berislăvești și Sălătrucel, 401 consumatori întrerupți, s-a acționat cu două echipe CEZ; LEA 20 kV Brezoi – UHE Gura Lotrului, afectată parțial, un post de transformare afectat, trei localități: Câineni, Titești, Perișani, cca. 900 consumatori întrerupți, s-a acționat cu o echipă CEZ; LEA 20 kV Brezoi – Jiblea, afectată parțial, patru posturi de transformare afectate, o localitate – Călimănești, patru consumatori întrerupți, s-a acționat cu o echipă CEZ; LEA 20 kV Vl. Nord – UHE Dăești, afectată parțial, unsprezece posturi de transformare afectate, o localitate – Muereasca, 501 consumatori întrerupți, s-a acționat cu o echipă CEZ; LEA 20Kv Horezu – Cerna (Vaideeni), afectată, cu cca. 350 consumatori întrerupți; LEA 20 KV Ionești (Marcea) – Orlești + Derivație Scundu, afectată, cu cca. 300 consumatori întrerupți.
În total, au fost înregistrați 3.356 de consumatori întrerupți. Echipele CEZ au acționat pentru remedierea avariilor.

Prefectul, mulțumit de intervenția Regiei de Drumuri Craiova

„Noaptea care a trecut (n.r. 17 ianuarie) a fost una lungă, în care s-a dormit foarte puțin. În principal, Drumurile Naționale și Poliția Rutieră au fost în prim-planul luptei cu zăpada și cu problemele create de aceasta… Toată lumea a fost la datorie, iar pe durata nopții am avut mai multe discuții, atât cu șeful Serviciului Poliției Rutiere, cât și cu conducerea SDN Vâlcea.
Vreau să îi mulțumesc, în mod special, domnului director al Regionalei de Drumuri Craiova, Bogdan Bratu, care a fost prezent în județ și ne-a sprijinit foarte mult, prin suplimentarea de utilaje de deszăpezire…
Au fost câteva probleme pe DN 7, în zona Cornetu, dar și pe porțiunea dintre Căciulata și Brezoi (tiruri blocate în rampă, căderi de bolovani, un pneu ce a luat foc la un autotir), dar toate situațiile au fost rezolvate…”, declara prefectul Florian Marin.