La Govora A ÎNCEPUT VÂNĂTOAREA de comori arhitecturale


În săptămâna Zilele Arhitecturii Balneare la Govora, care se desfășoară în perioada 26 iulie – 1 august 2021, oricine poate participa la o «Vânătoare de comori arhitecturale». Pentru al doilea an, la Govora se «vânează» comori care nu sunt neapărat monumente de arhitectură sau clădiri impozante. Acestea pot fi și mici detalii arhitecturale, care se găsesc pe case aparent banale și care vorbesc de alte vremuri, altă estetică. Sunt mici detalii care dau farmec unei case, unui cartier, unui oraș.
„Practic, la «Vânătoare» trebuie să cauți și să găsești uși, portaluri, ferestre, bovindouri, ancadramente, decorațiuni și multe altele. «Vânătoarea de comori arhitecturale» a început că o acțiune ludică și inedită de observare a clădirilor, a elementelor care le diferențiază de altele sau care îți arată că fac parte din familia unui anumit stil”, ne-au anunțat organizatorii.

Cum se va desfășura «Vânătoarea»?

„Stațiunea balneară Băile Govora, concepută la începutul secolului XX ca un «oraș grădină», este o oază de clădiri și vile cu o mare valoare arhitecturală. Atât de mare încât, dacă ar fi reabilitate și puse în valoare, Băile Govora ar redeveni și acum o stațiune europeană de top. Scopul nostru, prin organizarea acestei «Vânători de comori arhitecturale», este să le oferim participanților un pretext de a de a descoperi, singuri, și de a se apropia de arhitectura locală”, ne-a spus Ioana Pătrășcoiu, mintea creativă din spatele «Vânătorilor».
Participanții la jocul urban tip competiție vor căuta, descoperi, redescoperi, admira, fotografia micile și marile comori arhitecturale din Govora. Este un joc făcut pentru oameni atenți și curioși, nu pentru arhitecți. Partea cea mai bună este că la această ediție nu există un start oficial și nici o linie de sosire foarte oficială. Fiecare va «vâna» pe cont propriu sau cu familia, prietenii, la 7.00 dimineața sau la 21.00 seara sau când dorește.
Oricine dorește să participe la vânătoare, trebuie să completeze formularul https://forms.gle/Mu9xzKJtATuyACdB8 și va primi o parolă care îi dă acces la kitul de vânător urban. După ce primește kit-ul (hartă, indicii, dicționar de termeni necunoscuți etc.) poate să înceapă «Vânătoarea arhitecturală» și să descopere, în ritm propriu, comorile arhitecturale din stațiunea Băile Govora. Participarea este gratuită, iar locurile sunt nelimitate.

Despre «Vânătoarea de comori arhitecturale»

Organizată de aproape 10 ani, vânătoarea arhitecturală este un joc de echipă prin care participanții devin turiști în orașul lor, se familiarizează cu arhitectura lui (patrimoniul construit) și învață într-un mod distractiv să-l privească altfel. Cu câteva mii de participanți din București, dar și din Câmpulung Muscel, Constanța, Sinaia, Brăila, Arad sau Sibiu, acest concept de evenimente propune redescoperirea arhitecturii și a patrimoniului într-un mod relaxat, pentru a înțelege mai bine orașul, istoria, cultura.
«Vânătoarea de comori arhitecturale» are loc în cadrul proiectului cultural Zilele Arhitecturii Balneare la Govora, eveniment dedicat revitalizării patrimoniului local, prin artă și implicare civică. Zilele Arhitecturii Balneare la Govora se desfășoară în parteneriat cu Primăria Orașului Băile Govora, SC Băile Govora SA și este finanțat de Fundația Comunitară Vâlcea.
Material realizat cu sprijinul Studiogovora