Iohannis vine cu explicații: De ce a fost prelungită starea de alertă?


Cele cinci-șase sute de infectări cu Coronavirus care sunt constatate aproape zilnic în România au determinat autoritățile să prelungească starea de alertă. Aceasta va fi prelungită cu 30 de zile, până la data de 15 august. Miercuri, președintele Klaus Iohannis a susținut mai multe declarații de presă la finalul ședinței privind stabilirea măsurilor de gestionare a epidemiei COVID-19, pe care a avut-o cu premierul Ludovic Orban și cu o parte a miniștrilor. Întâlnirea s-a desfășurat chiar înaintea ședinței de Guvern, care a început de la ora 17.30, în care Executivul condus de premierul Orban a adoptat hotărârea privind prelungirea stării de alertă în România.
Președintele a încercat să explice românilor care au fost motivele pentru care s-a decis prelungirea stării de alertă, șeful statului încercând astfel să mai «disperseze» din nemulțumirea populației, care, în majoritate, se aștepta la anunțarea unor noi măsuri de relaxare. În concret, președintele a precizat că nu vor fi impuse alte restricții, dar nu vor exista noi măsuri de relaxare.
„Am purtat o discuție de lucru importantă împreună cu premierul Orban și cu mai mulți miniștri. Am analizat situația epidemiologică, măsurile care se impun pentru perioada următoare și pot să vă comunic unele lucruri. Situația epidemiologică nu este una tocmai bună la noi în țară. Ați văzut că am avut și peste 600 de persoane pe zi care au fost detectate cu COVID-19. Suntem de părere că un astfel de număr al persoanelor infectate reprezintă mult. Este chiar foarte mult. În acest context, dragi români, vreau să vă spun trei lucruri: protejați-vă, protejați-vă și protejați și pe alții! Cum au spus-o și specialiștii, purtatul măștii și păstrarea distanței sunt metode sigure pentru a opri răspândirea acestei epidemii. Respectați normele! În aceste condiții este evident că starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile. Se vor păstra doar restricțiile care sunt acum în vigoare. Nu se prevede introducerea de noi restricții, dar nici nu poate fi vorba de noi relaxări”, au fost explicațiile președintelui Iohannis.