Între timp,  Piperea susține „Teoria Găurii de 10 miliarde”


• administratorul judiciar al Oltchim își continuă războiul cu sistemul bancar și de această dată aduce și bugetul de stat în discuție

Gheorghe Piperea se alătură lui Liviu Dragnea în cazul „Teoriei Găurii de 10 miliarde”, venind cu detalii și argumente noi în ceea ce privește ultimele luni de guvernare tehnocrată: „Execuția bugetară pe anul 2016 arată o estimare de venituri de 236 mld lei și o colectare de doar 222 mld lei. Aici nu mai este o chestie de politică de tip PSD-Dragnea, e o constatare a macro-prudenților din Consiliul fiscal și din BNR, preluată de ziarele de specialitate. Vorbim, deci, de o diferență de calcul de 14 mld lei. Și de exacta măsura a activității și valorii tehnocreaților care au fost în fruntea MF și a ANAF în anul de grație 2016.
Nu doar că este absurd să te înșeli la calcule într-un asemenea hal.
Este o adevărată nebunie când te uiți în urma și vezi că au fost două rectificări bugetare, una în august 2016 și alta în noiembrie 2016. Evident, cu calcule și estimări de fiecare dată. În plus, proiectul de buget și, respectiv, proiectele de rectificare a acestuia, nu intră în procedurile de aprobare fără avizul prealabil al BNR și al Consiliului Fiscal. Ele nu pot trece neobservate de acești cerberi a-toate-văzători.
S-ar putea spune ca macro-prudenții din BNR și din Consiliul Fiscal nu au văzut enorma greșeală de calcul și estimare bugetară. Dacă ar fi așa, atunci mai degrabă respectivii ar trebui să demisioneze urgent, și nu să continue să dea lecții de prudență bugetară și de educație financiară a populației.
Mai credibil este că, de fapt, macro-prudenții au știut despre ce e vorba și au tăcut în mod interesat.
Și aici vine surpriza.
Imediat după rectificarea din august 2016, doamna Dragu, ex-ministru al finanțelor, spunea în presă că MF nu își va angaja avocați și nici nu își va trimite juriști la ICSID pentru a apăra Statul român contra cererii de despăgubire depusă de Raiffeisen Bank, o bancă la care lucrează un anume economist șef, și care se plângea că legea dării în plată îi cauzează mari prejudicii. Motivul acestei atitudini non-combat a doamnei ex-ministru de finanțe, ex-salariat la FMI și vice-guvernator wannabe al BNR, a fost acela al convingerii că Raiffeisen are dreptate și că va câștiga procesul. E o poziție pe care dna Dragu a repetat-o la o pseudo-conferință ținută în septembrie de dl W. Schauble, MF al Germaniei, eveniment sponsorizat de Raiffeisen.
Imediat după rectificarea din noiembrie, dl Cioloș atacă legea conversiei creditelor în CHF la Curtea Constituțională. La presiunea, desigur, a BNR și a vârfului de lance al lobby-ului bancar, Raiffeisen.
Cine nu știe, să afle acum: președintele Consiliului fiscal, cel care trebuie să avizeze proiectele de buget și de rectificare a bugetului, este economistul șef al Raiffeisen. Una și aceeași persoană. Care, desigur, nu este în niciun conflict de interese. Și nici nu a impus/sugerat dnei Dragu atitudinea non-combat din august-septembrie, și nici dlui Cioloș atacarea legii conversiei la Curtea Constituțională. Nici vorbă de asta. Există un impenetrabil zid de foc (fire wall) care îl oprește pe domnul în cauză să utilizeze informațiile confidențiale relative la buget în calitate de economist șef al unei bănci comerciale. Toți tehnocreații sunt dotați cu asemenea ziduri de foc, chiar dacă azi sunt lucrători la Comisia Europeană, mâine, miniștri sau șefi de guvern, și poimâine directori executivi la Goldman Sachs. De asta ne plac tehnocreații.
Ca să nu mai vorbim ca dl guvernator al provinciei România nu putea să preseze asupra tehnocreaților din gu­vern pentru torpilarea legii conversiei și pentru atenu­area efectelor legii dării în plată. Nu, nicidecum. Nu este dom­nia sa șeful băncii naționale a băncilor din România. E șe­ful băncii centrale a României, totuși.
Cum să nu îi venerezi pe acești tehnocreați și, mai ales, pe acești macro-prudenți?” scrie Piperea pe o rețea de socializare.