«INCIDENTELE» de la blocul Cozia. Primăria Râmnicului face precizări


Așa după cum vă anunțam zilele trecute, pe 18 și 19 ianuarie 2023, angajații ISU Vâlcea au intervenit pentru degajarea mai multor elemente de tencuială aflate în echilibru precar, la balcoanele unor apartamente din centrul Râmnicului (la blocul Cozia, pe strada Regina Maria, în apropierea Halei Centrale).
„Au fost identificate mai multe balcoane ale căror elemente constructive stăteau să cadă. Acestea reprezentau un pericol real, atât pentru locatarii blocului, cât și pentru trecătorii care tranzitau zona. După restricționarea accesului trecătorilor și eliberarea curții blocului de autoturisme parcate, s-a acționat cu ajutorul autoplatformei de lucru la înălțime, pericolul căderii de tencuială și alte elemente din componența balcoanelor fiind înlăturat”, ne-au asigurat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vâlcea la momentul respectiv.

Primăria spune că aceste incidente puteau fi evitate

Ca urmare a incidentelor produse de desprinderea unor elemente constructive de pe fațada sud (dinspre Piața Centrală) a blocului „Cozia” din zona centrală a Râmnicului, Primăria municipiului a oferit, în după-amiaza de joi, 19 ianuarie 2023, mai multe precizări:
„În cursul anului 2018, Primăria Râmnicu Vâlcea a întocmit documentațiile tehnice necesare în vederea reabilitării termice a blocului «Cozia» prin co-finanțare de la bugetul de stat în baza OUG nr. 18/2009. Din păcate, însă, după finalizarea dosarului tehnic, în cadrul ședinței Adunării Generale a Asociației de Proprietari în care trebuia să se ia hotărârea de acceptare a includerii în programul național de reabilitare (60% fonduri de la bugetul de stat, 15% – fonduri de la bugetul local și 25% – contribuția proprietarilor, plătibilă în decurs de trei ani de la recepția finală a lucrărilor), ca urmare a opoziției vehemente și nefundamentate a unora dintre locatari și în ciuda lămuririlor date de reprezentanții Primăriei Municipiului prezenți la reuniune, această decizie nu a mai fost luată, iar Municipalitatea nu a mai putut să susțină proiectul în vederea obținerii fondurilor necesare. Evident că în cazul în care aceste lucrări ar fi fost realizate, incidentele din ultimele zile nu ar fi avut loc, iar blocul «Cozia» ar fi avut un aspect îngrijit, ca blocul I de care este direct legat, îmbunătățind și imaginea generală a Scuarului Mircea cel Bătrân. Reamintim cu acest prilej că, în conformitate cu Legea nr. 196/2018, obligativitatea întreținerii fațadelor blocurilor de locuințe aparține exclusiv proprietarilor prin intermediul Asociației de Proprietari, la fel și responsabilitatea deplină a tuturor daunelor produse ca urmare a neconformării la această obligație”, se arată în comunicatul de presă transmis de Primăria Râmnicului.
• Material realizat cu sprijinul Biroului de presă al Primăriei Râmnicu Vâlcea