Încă o formă de recunoștință pentru veteranii României! Proiectul de lege co-inițiat de Daniela Oteșanu a fost adoptat în Senat


Daniela Oteșanu, deputat de Vâlcea, alături de un grup de colegi social-democrați, a inițiat, recent, un proiect de lege care prevede completarea Legii nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război. Proiectul a trecut de comisiile de specialitate ale Parlamentului și a ajuns în dezbatere la Senat, ca primă cameră sesizată. De câteva zile, proiectul adoptat de Senat a ajuns la Camera Deputaților, spre a fi supus votului final în plen.

Mai multe informații ne-au fost prezentate chiar de către Daniela Oteșanu, co-inițiator al acestui proiect de lege.

„Proiectul de lege despre care discutăm a fost adoptat în Senat, ca primă cameră sesizată, în ședința din 12 februarie 2024. Proiectul prevede ca după articolul 15 din Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată în octombrie 2002, cu modificările și completările ulterioare, să fie introdus un nou articol, denumit art. 15 indice 1, care să aibă trei alineate, după cum urmează:

(1) Pentru sacrificiile făcute de prizonierii de război români din cel de-Al Doilea Război Mondial, nevoiți să suporte ororile și tratamentul inuman din lagărele de muncă forțată și pentru devotamentul acestora față de România, neacceptând să trădeze patria, în semn de recunoștință și în memoria lor, se instituie Ziua Prizonierilor de război români, care se organizează anul pe 24 august.

(2) Guvernul, autoritățile publice locale și celelalte instituții ale statului pot organiza programe și manifestări cultural-educative cu caracter evocator și științific, în spiritul tradițiilor poporului român, precum și ceremonii oficiale și/sau militare dedicate prizonierilor de război români.

(3) La solicitarea autorităților publice locale, Ministerul Apărării Naționale, prin garnizoanele militare, participă la programele și manifestările cultural-educative cu caracter evocator și științific, în spiritul tradițiilor poporului român, precum și la ceremoniile oficiale organizate în unitățile administrative-teritoriale”, a declarat Daniela Oteșanu, deputat de Vâlcea.