În Vatra lui Bălcescu s-a gătit românește… pe vatră


• la umbra de salcâmi, din ceaunul ars de foc au ieșit cele mai gustoase mâncăruri tradiționale

Sâmbătă, în Parcul de vacanță „Vatra” (Aleea Terapeutică), din comuna Nicolae Bălcescu, câteva românce adevărate au gătit tradițional românește. O altă idee bună din „Vatra” Danei Rădulescu, care a avut, cu ajutorul colegilor noștri corespondenți de la Antena 1, și un răsunet național. Au fost sărbătorite, așadar, bucătăresele comunitare, acele persoane care au făcut o tradiție din a găti la tot felul de evenimente din comunitate. Totodată, cu această ocazie, au fost readuse în față și câteva din rețetele vechi ale mâncării gătită și de bunicii și străbunicii noștri la țară – scornici, prajilă, păsat, umplutură, ostropeli, chisăliță. De asemenea, evenimentul s-a încheiat cu o degustare pe cinste a bucatelor tradiționale, iar juriul a ales un preparat specific reprezentativ gătit de harnicele gospodine de pe Valea Topologului, este vorba despre scornici și prajilă, iar participanții la eveniment au apreciat cel mai mult ostropelul de pui.
A fost o adevărată aventură culinară, acompaniată de muzica populară specifică zonei Topologului, interpretată live de Ionuț, un elev din zonă.
Evenimentul a fost organizat de Asociația „Vatra cu idei” în parteneriat cu Memorialul „Nicolae Bălcescu”, Asociația pentru Promovarea și Susținerea Economiei Sociale și cu susținerea societăților comerciale Diana și Scavil.