„ICONARII ȘCOLII DE LA VLĂDEȘTI și invitații lor, împreună pentru ECATERINA DIMA”


Fundația HAR (Habitat și Artă în România), în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și cu Librăria Sophia, organizează expoziția caritabilă intitulată „Iconarii Școlii de la Vlădești și invitații lor, împreună pentru Ecaterina Dima”. Expoziția de icoane realizate în diferite tehnici este destinată strângerii de fonduri pentru tratamentul de recuperare neurologică postoperatorie a Ecaterinei Dima, fiica părintelui Nicolae Dima, de la Biserica Sfântul Nicolae Dintr-o Zi, și a cunoscutei realizatoare de emisiuni Cătălina Dima, de la Radio Trinitas. Tratamentul se poate efectua doar în străinătate, iar costurile lui sunt foarte mari.
„Școala de la Vlădești” este o grupare de artiști iconari și pictori bisericești contemporani din județul Vâlcea, membrii ai Filialei Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Numele grupării este inspirat de cel al școlilor de pictură vâlcene de la sfârșitul evului mediu și în legătură cu Atelierul de creație „Alexandru Nancu” din localitatea Vlădești, unde a fost înființată această grupare de artiști. Sculptorul Alexandru Nancu a fost fondatorul Fundației HAR.
Membrii „Școlii de la Vlădești” își reunesc acum gândurile bune și rugăciunea pentru însănătoșirea Ecaterinei și donează spre expunere și vânzare, în perioada aceasta de mare sărbătoare, icoane pictate pe lemn și pe sticlă, din dorința de a fi alături de familia greu încercată a fetiței.
Lor li se alătură renumiți iconari bucureșteni, precum: Elena Murariu, Mihai Coman, Camelia Ionescu-Popa, Cristina Ionescu-Berechet, Elena Borundel, Marlena Târcavu ș.a. Fondurile rezultate din vânzarea icoanele celor 21 de artiști reuniți în expozița „Iconarii Școlii de la Vlădești și invitații lor, împreună pentru Ecaterina Dima” vor fi destinate exclusiv tratamentului Ecaterinei Dima.
„Am ce dau”, spune o vorbă înțeleaptă. Suntem într-o perioadă a bucuriei și a generozității, dar și într-un moment în care trebuie să ne îndreptăm gândurile către semenii noștri aflați în grele încercări. E un bun prilej de a face binele să circule. Dăruind, ne dăruim, de fapt, nouă înșine. Mântuitorul lumii, născut în smerenie în ieslea de la Betleem, s-a dăruit pe Sine, pentru ca noi să învățăm să ne iubim și să ne dăruim unii altora și toți, lui Dumnezeu, uniți în dragostea Lui nemărginită.
Vernisajul expoziției „Iconarii Școlii de la Vlădești și invitații lor, împreună pentru Ecaterina Dima” va avea loc miercuri, 28 decembrie 2022, ora 17.00, la Librăria Sophia din București (strada Bibescu Vodă, nr. 4, sectorul 4). Prezintă Luiza Barcan, istoric și critic de artă, realizator de emisiuni la Radio Trinitas.
Din expoziție pot fi achiziționate la prețuri accesibile icoane semnate de: Răzvan Bădescu, Cristina Ionescu-Berechet, Elena Borundel, Mihai Coman, Mihaela Damian, Elena Dican, Aurora Filigean, Ion Filigean, Suzana Ilie, Ionelia-Irina Ionescu, Mihai Ionescu, Adriana Ghica, Elena Murariu, Lidia Nancuischi, Pr. Sorin-Ioan Părăușeanu, Filofteia Pisăru, Mioara Plop, Camelia Ionescu-Popa, Natalia Șerban, Marlena Târcavu, Tania Costea, Petru Văsîi.
Curatorii expoziției: Luiza Barcan și Valeriu Drăgan.
• Comunicat de presă