Gata cu evaziunea fiscală! AMENZI MARI DE TOT pentru comercianții care nu își conectează casele de marcat la sistemul informatic al ANAF


Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vâlcea a reamintit că, potrivit legislaţiei, utilizatorii de aparate de marcat electronice fiscale au obligaţia de a asigura conectarea la distanţă a aparatelor de marcat electronice fiscale (denumite în continuare AMEF) la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al ANAF. Termenul limită de conectare este 30 noiembrie 2021, pentru AMEF deţinute de operatorii economici încadraţi în categoria contribuabililor mici şi mijlocii.
„Prezenta comunicare vine în întâmpinarea dorinţei de a preveni eventualele probleme privind conectarea AMEF, potenţial ridicate de numărul mare de solicitări anticipat pe finalul perioadei şi evitării penalizărilor aferente neconectării acestora la sistemul informatic al MF-ANAF. În vederea evitării supraaglomerării personalului implicat în proximitatea termenului limită din data de 30 noiembrie 2021, va trebui să se dispună măsurile ce se impun pentru finalizarea cu succes a demersurilor la care se face referire”, ne-au anunțat angajații Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Vâlcea pe marginea acestui subiect.

Cum se pot conecta casele de marcat la serverele ANAF?

Procesul de conectare a AMEF la serverele ANAF va presupune renunţarea la anumite declaraţii care se depun periodic de către utilizatori având ca efect o simplificare a obligaţiilor declarative (în eventualitatea realizării cu succes a procesului şi transmiterii datelor complete).
În situaţia în care operatorii economici utilizează aparate de marcat electronice fiscale instalate în zone nedeservite de reţele de comunicaţii electronice, au obligaţia completării si transmiterii declaraţiei prevăzute în Anexa 2 la OpANAF nr. 435/2021, până la 30 noiembrie 2021.
Declaraţia (F4110) se completează cu ajutorul programului de asistenţă pus la dispoziţie pe site-ul ANAF în sectiunea Servicii online – Descărcare Declaraţii şi se depune în format PDF, cu fişier XML ataşat, semnat electronic, prin mijloace de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Operatorii economici care depun această declaraţie îşi vor îndeplini obligaţiile declarative privind datele fiscale înregistrate de aparatele de marcat electronice fiscale. AJFP Vâlcea a transmis, deja, prin corespondenţă scrisă, informări către operatorii economici la care nu s-au identificat modalităţi de transmitere electronică a acestora.

Ce amenzi vor primi cei care nu respectă noile impuneri?

Nerespectarea obligaţiei de a asigura conectarea la distantă a AMEF, în vederea transmiterii de date fiscale către ANAF, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională. Aceasta este cuprinsă între 8.000 si 10.000 lei!
Pentru informaţii privind procedura de conectare a AMEF la sistemul informatic al MF-ANAF se poate consulta „Ghidul cu privire la conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al MF-ANAF”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro, în secţiunea Servicii online – Aparate de marcat electronice fiscale.
Sursă foto: Arhivă
Material realizat cu sprijinul AJFP Vâlcea