„Elevii vor beneficia de gratuitate pentru accesul la manifestările culturale, artistice şi sportive organizate de instituţiile publice”


  • a declarat Claudia Mihaela Banu, senator liberal de Vâlcea

La doar câteva zile trecute de la începutul noii sesiuni parlamentare, Claudia Mihaela Banu a venit cu vești bune pentru elevi. Conform unui proiect de lege votat în Senat, elevii vor beneficia de gratuitate pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film și alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţii publice, în limita bugetelor aprobate. Mai multe informații cu privire la acest subiect ne-au fost prezentate chiar de către Claudia Banu.

„România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de cultură. 60% dintre români nu citesc, nu se duc la muzee sau la filme. Este îngrijorător faptul că 67% dintre români nu au văzut vreodată o piesă de teatru. În schimb, 92% dintre cei intervievați se uită la televizor cel puțin o dată pe săptămână, iar 79% o fac zilnic. În plus, cele mai multe dintre bibliotecile școlare sau de cartier, baza de plecare a alfabetizării culturale, s-au închis după Revoluție. Instituțiile culturale au nevoie de sprijinul nostru pentru a-și recăpăta misiunea de informare, accesibilitate și promovare a valorilor. Din păcate, tot mai puțini tineri trec pragul entităților culturale din țara noastră, completându-și cultura generală cu informațiile din mediul virtual”, a declarat Claudia Banu.

Ce prevede proiectul de lege adoptat în Senat?

„Proiectul pe care l-am aprobat la Senat încurajează tinerii, elevi și studenți, să viziteze și să își lărgească cunoștințele generale direct de la sursă, oferind acces gratuit în muzee și instituții de cultură de pe teritoriul țării. Este o modalitate de a se împrieteni cu noi concepte, să descopere trecutul, fie că vorbim de istorie, știință sau mediu, fără condiționare financiară, pentru a dezvolta armonios și solid cunoștințele necesare în viitor. Totodată, proiectul prevede să beneficieze de gratuitate și elevii români din afara granițelor țării, bursieri ai statului român. Accesul gratuit pentru elevi reprezintă o investiție în viitorul lor educațional, dar și o șansă acordată societății românești”, a explicat Claudia Banu.
În context mai este de amintit faptul că votul final asupra acestui proiect de lege va fi acordat în Camera Deputaților.