E de rău: ANI vrea să ne lase fără aleși deschizând o secțiune cu reclamații despre nereguli în declarațiile de avere ale candidaților


Agenția Națională de Integritate pare că vrea să ne scutească de drumul spre urne prin lansarea unei secțiuni de reclamații despre neregulile în declarațiile avere ale potențialilor noștri aleși. Într-un comunicat de presă, ANI anunță:
„În vederea creșterii nivelului de transparentizare și de prevenire a incompatibilităților și a conflictelor de interese, Agenția Națională de Integritate a lansat pe propria pagină de Internet secțiunea dedicată alegerilor locale programate pentru luna septembrie 2020. Această măsură are ca scop optimizarea procesului de completare a declarațiilor de avere și de interese de către candidați, oferirea asistenței de specialitate în ceea ce privește regimul juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese, dar și informarea societății civile cu privire la obligațiile pe care le au participanții la procesul electoral. Disponibilă pe pagina de Internet a Agenției la adresa https://www.integritate.eu/AlegeriLocale-2020, secțiunea grupează mai multe categorii de informații utile: Persoane aflate sub interdicția de a candida pentru o funcție eligibilă: Agenția Națională de Integritate a actualizat lista persoanelor care au interdicția de a ocupa o funcție aleasă timp de trei ani conform art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176 din 1 septembrie 2010, punând la dispoziția publicului date și informații cu privire la peste 500 de persoane în cazul cărora s-a stabilit definitiv și irevocabil faptul că s-au aflat în incompatibilitate sau conflict de interese: https://bit.ly/2DPeVLd. În ceea ce privește înscrierea în cursa electorală a funcționarilor publici în vederea ocupării unei funcții alese, aducem la cunoștință faptul că, în conformitate cu dispozițiile art. 514, alin. (1), lit. h) din Codul Administrativ, au obligația suspendării raportului de serviciu la inițiativa acestora „pentru participare la campania electorală, pe durata campaniei electorale și până în ziua ulterioară alegerilor”, respectiv începând cu data de 28 august 2020, conform Hotărârii nr. 576/2020 pentru aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020. Ghiduri utile și legislația de integritate: Persoanele care doresc să candideze la alegerile locale din septembrie 2020 beneficiază de o serie de informații utile cu privire la obligațiile pe care le au în vederea respectării regimului juridic al incompatibilităților, al conflictelor de interese și al declarării corecte a averii și a intereselor.
Informațiile se regăsesc în cele două ghiduri referitoare la completarea declarațiilor, precum și la respectarea regimului juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese, publicate în secțiunea legislație, împreună cu actele normative în vigoare. Semnalează o neregulă în declarațiile de avere și de interese: Persoanele interesate pot sesiza Agenția Națională de Integritate cu privire la potențiale nereguli din declarațiile de avere și de interese completate de către candidații la alegerile locale. Acest lucru se poate realiza prin utilizarea formularului cuprins în această secțiune. Secțiune dedicată declarațiilor de avere și de interese depuse de candidați: Agenția Națională de Integritate va publica în cadrul acestei secțiuni, în termen de 48 de ore de la primire, toate declarațiile de avere și de interese depuse de candidații la alegerile locale. Potrivit Legii nr. 176/2010, „declarațiile de avere și interese se depun la Biroul Electoral Central sau, după caz, la biroul electoral de circumscripție odată cu declarația de acceptare a candidaturii, în două exemplare, și se transmit Agenției Naționale de Integritate <<în termen de cel mult 48 de ore de la depunere>>”. Formulare inteligente de declarații de avere și de interese: Agenția pune la dispoziția celor care au obligația de a completa declarații de avere și de interese, în virtutea participării la alegerile locale, formulare inteligente cu câmpuri predefinite și liste de valori, ce pot fi completate în mediu electronic. Informații utile cu privire la modalitatea de completare a formularelor inteligente se regăsesc și în secțiunea „Ghiduri Utile”.
„Cei care candidează la o funcție publică pot solicita inspectorilor de integritate asistență de specialitate în cazul solicitărilor urgente cu privire la regimul juridic al completării declarațiilor de avere și de interese, al incompatibilităților și al conflictelor de interese la numerele de telefon afișate, de luni până vineri în intervalul orar 09.00 – 16.00”.
Dacă nu ar fi amuzantă până la derizoriu, inițiativa chiar ar putea ajunge periculoasă pentru armata de „onești” care ne va ademeni cu vorbe dulci în următoarea lună pentru votul din 27 septembrie… Dar la câte procese la foc automat a pierdut ANI cu aleșii…