DOI VÂLCENI AU ÎNCERCAT SĂ DEA MITĂ! Acum au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru a beneficia de reducerea pedepselor


Angajații Serviciului Județean Anticorupție Vâlcea din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) ne-au transmis luni, 4 iulie 2022, informații cu privire la încheierea unor acorduri de recunoaștere a vinovăției. Ca urmare a activităților procedurale desfășurate de polițiștii anticorupție Serviciului Județean Anticorupție Vâlcea, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au încheiat două acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

Ambele situații s-au petrecut la Fârtățești

Astfel, la sfârșitul lunii iunie 2022, a fost încheiat cu o persoană, fără calitate specială, un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită, stabilind o pedeapsă de 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendarea executării acesteia pe un termen de supraveghere de 2 ani.
„Dosarul a fost constituit ca urmare a denunţului formulat în luna martie 2022 de către un lucrător de poliţie din cadrul IPJ Vâlcea – Poliţia Oraşului Bălcești – Compartimentul Rutier la Serviciul Județean Anticorupție Vâlcea. În urma administrării probatoriului a rezultat că, în data de 19 martie 2022, în jurul orelor 17.00, în timp ce își exercita atribuțiile de serviciu pe raza comunei Fârtățești, lucrătorul de poliție a oprit în trafic un autoturism, care, conform aparatului de măsurare a vitezei, a fost depistat că nu respectă regimul legal de viteză pentru acel segment de drum. În autoturism, pe lângă conducătorul auto, se mai aflau patru persoane, printre care și inculpatul, care, auzind motivul opririi și măsura contravențională care urmează a fi luată, i-a promis și i-a oferit lucrătorului de poliție o sumă de bani cu titlu de mită, pentru ca, în schimb, acesta să nu dispună sancţiunea prevăzută de lege privind depășirea vitezei legale și de a aplica fie doar un avertisment, fie o amendă într-un cuantum mai mic. Discuțiile cu inculpatul au fost înregistrate prin intermediul dispozitivului body cam din dotarea agentului de poliție, acestea fiind folosite ca mijloace de probă în reținerea situației de fapt”, reiese din informațiile oferite de angajații SJA Vâlcea.
De asemenea, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu o persoană, fără calitate specială, cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită, stabilind o pedeapsă de 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendarea executării acesteia pe un termen de supraveghere de 2 ani. Dosarul a fost constituit ca urmare a denunţului formulat în luna martie, de către un lucrător de poliţie din cadrul IPJ Vâlcea – Postul de Poliţie Fârtăţeşti la Serviciul Județean Anticorupție Vâlcea.
„În urma administrării probatoriului, a rezultat că, în data de 14 martie 2022, în jurul orei 09.20, în timp ce își exercita atribuțiile de serviciu pe raza comunei Fârtăţeşti, lucrătorul de poliție a oprit în trafic o autoutilitară, care avea montat un dispozitiv neomologat de avertizare sonoră. Pentru această faptă, este prevăzută sancţiune contravenţională şi măsura complementară a reţinerii certificatului de înmatriculare potrivit prevederilor legale în vigoare. În autoutilitară se afla ca pasager inculpatul în cauză, care, auzind măsura de sancţionare adusă la cunoştinţa conducătorului auto, i-a promis şi oferit agentului de poliţie o sumă de bani cu titlu de mită pentru a nu dispune măsurile legale faţă de conducătorul auto, în principal pentru a nu reţine certificatul de înmatriculare, conversație care a fost înregistrată cu dispozitivul body cam din dotare de către agentul de poliție. Pentru administrarea probatoriilor, ofițerii anticorupție au desfășurat activități procedurale conform ordonanțelor de delegare emise de procuror. Dosarele în cauză au fost trimise Tribunalului Vâlcea în vederea confirmării acordurilor de recunoaștere”, mai arată sursa citată.
Sursă foto: Arhivă
• Material realizat cu sprijinul Biroului de Informare și relații publice al Serviciului Județean Anticorupție Vâlcea