Deși asaltat de primarii și membrii ACL, prefectul Cornoiu nu a cedat: „Nu renunț la atacul în contencios administrativ a deciziei CJ Vâlcea”


IMG_0383Mai mult de 40 de primari liberali și democrat-liberali au susținut, vineri, 21 noiembrie, protestul inițiat de membrii ACL privind atacarea în contencios administrativ, de către prefectul județului, a deciziei Consiliului Județean prin care șase primării erau lăsate fără un leu. Doar 20 dintre edili au răspuns prezent protestului, în fruntea lor aflându-se: deputatul Buican, Constantin Bulacu – membru PDL, Samoil Vâlcu – PDL, „vicele” CJ Vâlcea, Bogdan Pistol, Dorel Jurcan – PDL, Anuța Handolescu –PDL, viceprimarul Râmnicului, Eduard Vârlan, senatorul Adrănel Cotescu – PNL…Au protestat aleșii locali din: Stănești, Horezu, Ocnele Mari, Șirineasa, Galicea, Voineasa, Ghioroiu, Măciuca, Mateești, Voineasa, Călimănești, Băbeni, Golești, Berbești, Dăești, Runcu, Drăgoești…„Vrem prefect apoli­tic!”, „Demisia!”, „Opriți distrugerea județului!”, „Deblocați banii pentru localități!”, au fost doar câteva din lozincile cu care-l așteptau protestatarii pe reprezentantul Guvernului în teritoriu. După ce au așteptat un semn de la prefect cam o jumătate de oră, protestatarii au intrat în Prefectură, așteptând pe hol venirea acestuia. A fost nevoie de intervenția telefonică a primarului din Ocnele Mari, Petre Iordache, ca prefectul să se decidă și să coboare: „Nu suntem proștii dumneavoastră! Măcar, trimiteți purtătorul de cuvânt. Veniți până jos; e o treabă de bun simț. Vă înaintăm un memoriu și plecăm…N-avem arme”. Cornoiu a coborât în aplauzele politicienilor și a primarilor, invitându-i la discuții în sala de ședințe.
„Nu era nevoie de intervenția telefonică. Acceptam dialogul. Am discutat cu președintele Cîlea, cu Buican și am căzut de acord că trebuie deblocați banii. Inițiativa făcută scriptic a fost depusă la Consiliul Județean, înregistrată…Este singura ieșire din criză”, a precizat prefectul.
Replica lui Buican
„Dumneavoastră ați atacat hotărârea CJ, perfect legală, privind repartizarea după criterii legale a fondurilor, lucru gândit de majoritatea din instituție. Acesta este motivul pentru care mai mult de 40 de primari au decis să protesteze. Nu doresc ca asupra dvs. președintele PSD să facă presiuni, să atacați o hotărâre a CJ doar pentru că nu e pe placul partidului de guvernământ. Aceasta este esența mesajului. Procesul va dura. Noi susținem un nou proiect de hotărâre și sper să țineți cont de ce am declarat, să fiți apolitic de această dată”.
Liderul liberalilor vâlceni a vorbit de o nouă împărțire a banilor primăriilor, fără a specifica dacă, și de această dată, cele șase primării „supuse ordonanței migrării” vor rămâne tot fără un leu. Chiar dacă prefectul a părut a fi de acord cu o nouă decizie a consilierilor județeni, tot n-a făcut lumină în problema de față. Întrebat dacă va retrage plângerea din instanță, Cornoiu a răspuns: „Am motiv s-o retrag!?”
„Bani puțini pe drumuri, 0 lei pe calamități… toate contează”
Printre edilii nemulțumiți s-a aflat și alesul local din Călimănești. Florinel Constantinescu este dezamăgit de repartiția banilor de la CJ Vâlcea, o lei pe calamități, iar pentru drumuri, tot zero lei am putea spune dacă situația nu se rezolvă. „Puțin peste 2 miliarde lei vechi am înțeles că ar reveni orașului Călimănești. Am 48 de kilometri de drumuri și banii sunt necesari. În ultimii trei ani, drumurile au fost neîntreținute, tocmai din lipsa finanțării. În plus, zero lei pe calamități. Toate contează și tocmai de aceea particip la protest”, a precizat democrat-liberalul Constantinescu.
Disponibilizații de la Oltchim, din nou, în fața Prefecturii
Voit sau nu, disponibilizații de la Oltchim au protestat tot vineri, alăturându-li-se membrilor ACL. „Cum am făcut de atâtea ori, cerem, din nou, acordarea salariilor compensatorii. Noi am venit, pur și simplu. Nu avem nimic de-a face cu acțiunea politică. Vrem drepturile noastre”
După întâlnire, nici politicienii, nici primarii nu știau la ce să se aștepte: prefectul vrea deblocarea banilor, dar nu renunță la acțiunea din instanță. Dubios, nu?