Deputatul Eugen Neață aduce vești importante pentru obști și composesorate


A promis, a făcut! Cam așa puteam rezuma o declarație a deputatului Eugen Neață, despre care și ziarul nostru a scris la momentul potrivit, privitoare la o necesitate a obștilor și a composesoratelor din România. Monitorul Oficial din 18 ianuarie 2024 a făcut publică modificarea și completarea Normei sanitar-veterinare care reglementează procesul de identificare și înregistrare a animalelor domestice, aprobată prin Ordinul 208 al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Să vedem de unde a pornit totul…

„Am scris, în partea a doua a anului trecut, în câteva rânduri, despre cererea pe care mi-a adresat-o un grup de reprezentanți ai obștilor și composesoratelor pentru comunicarea către ANSVSA a doleanței lor de a fi acceptați de acest regulament printre cei care pot desfășura activități economice, în rând cu organizațiile care figurează în Registrul comerțului. Am urmărit împreună toate etapele includerii obștilor și composesoratelor printre cei cu drept de înregistrare a animalelor conform Normelor sanitar-veterinare, de la formularea Ordinului 174, din 20 decembrie 2023, al președintelui ANSVSA și până acum, la publicarea sa în Monitorul Oficial”, a declarat Eugen Neață.

Ce s-a modificat în lege?

„Sunt foarte bucuros să comunic public această reușită, care dă posibilitatea obștilor și composesoratelor să deruleze activități economice cu specific zootehnic, sporindu-și în acest mod beneficiile proprii și contribuind la creșterea economiei românești. Articolul 1, litera b) a punctului 18 și punctul 46 specifică în mod clar obștile și composesoratele printre organizațiile cu drept de înregistrare în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA). Mulțumesc și cu acest prilej reprezentanților obștilor și composesoratelor care mi-au cerut să îi ajut, dar și președintelui ANSVSA – dr. Alexandru Nicolae Bociu, vicepreședintelui – dr. Dănuț Păle, fost coleg în Parlamentul României, cu care am avut un bogat dialog la București și la Râmnicu Vâlcea, pe acest subiect. Știu sigur că, împreună, am identificat și am găsit o soluție pentru încă o ambiguitate normativă care stătea în calea unor evoluții pe care ni le dorim cu toții în societatea românească”, a mai punctat deputatul PSD de Vâlcea, Eugen Neață.