Daniela Oteșanu și colegii deputați au găsit o soluție pentru ca românii să nu mai piardă trei zile la schimbarea permiselor de conducere


Având sprijinul unui număr mare de deputați de la aproape toate grupurile parlamentare, Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (PL-x nr. 110/2024) are mari șanse să fie adoptat de Senat (care va fi cameră decizională) și să devină astfel lege. Modificarea principală pe care o aduce acest proiect de lege este aceea că persoanele care dețin permis de conducere și au vârsta mai mică de 70 de ani vor fi obligate să schimbe permisele nu din 10 în 10 ani, cum se întâmplă în prezent, ci din 15 în 15 ani. Este de drept că șoferii care au vârsta cuprinsă între 70 și 80 de ani vor fi obligați să schimbe permisele din cinci în cinci ani (trecând în prealabil, evident, și pe la vizita medicală), iar șoferii cu vârsta de peste 80 de ani ar urma să schimbe permisele din doi în doi ani.

Mai multe detalii despre acest proiect de lege ne-au fost oferite de către Daniela Oteșanu, susținătoare a inițiativei în calitate de deputat PSD Vâlcea: „Orice persoană din România care deține un permis de conducere trebuie să îl reînnoiască și este obligată să aloce mai multe zile pentru această activitate. Astfel, pentru efectuarea controalelor medicale în vederea întocmirii fișei medicale obligatorii sunt necesare două-trei zile. După ce ai completat fișa medicală, te programezi la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCÎV) pentru a depune dosarul cu documentele necesare reînnoirii permisului de conducere, iar după aceea mai pierzi o zi stând la coadă pentru a depune actele la sediul DRPCÎV. Acest proiect de lege crește valabilitatea administrativă a permiselor de conducere de la 10 la 15 ani. Este adevărat că persoanele care au vârsta de 70 de ani și cel mult zece ani peste această vârstă vor trebui să reînnoiască permisele de conducere din cinci în cinci ani. Persoanele care au peste 80 de ani vor trebui să reînnoiască permisele din doi în doi ani”, a declarat Daniela Oteșanu.