Cum a devenit și rămas IVAN PATZAICHIN AMBASADORUL COSTEȘTIULUI?


Prezentă pentru lansarea proiectului cultural „România nemaivăzută”, legenda sportului românesc a fost sufocată de căldura şi admiraţia costeştenilor de toate vârstele

Trecerea în Eternitate a celui mai mare erou al canotajului românesc a fost resimțită puternic în țară și peste hotarele ei, iar unul dintre nenumăratele locuri pe unde Ivan Patzaichin a ajuns și a impresionat a fost și comuna Costești. În urmă cu cinci ani de zile, legendarul sportiv a devenit ambasador cu acte în regulă al comunității de sub Arnota.
Vă prezentăm consemnarea acelei zile memorabile:
„Comuna vâlceană Costeşti este, laolaltă cu alte 14 destinaţii rurale de pe întinsul întregii ţări, unul dintre ambasadorii cu care Institutul Cultural Român încearcă să atragă atenţia întregii lumii asupra frumuseţilor naturale rămase încă pure în patria noastră. Avându-l drept promotor pe un fiu al satului de statura jurnalistului Adrian Ursu, localitatea edilului Toma Peştereanu poate spera la o promovare internaţională fără egal printre comunităţii Vâlcii. Un pas imens în această direcţie a fost deja făcut prin lansarea proiectului ICR «România nemaivăzută» care a avut loc vineri, 8 aprilie 2016.
Evenimentul s-a petrecut la Schitul 44 de Izvoare din Parcul Național Buila-Vânturarița cumulat cu un tur al principalelor obiective culturale din zonă pentru invitaţii prezenţi.
În deschidere, Adrian Ursu, iniţiatorul, şi Radu Boroianu, şeful ICR, susţinătorul, au vorbit despre acest îndrăzneţ proiect al cărui scop declarat este descoperirea și expunerea universului cultural rural românesc şi promovarea satului românesc ca una dintre ultimele civilizații arhaice și culturi tradiționale din Europa, identificarea elementelor unicat, multe dintre ele cu caracter de record european și prezentarea lor ca trăsături definitorii, încurajarea spiritului de competiție între comunitățile locale precum şi expunerea unor reprezentări vizuale (fotografii, artă plastică, exponate tradiționale) în spații exterioare României.
«România nemaivăzută» identifică și prezintă 15 localități rurale din România, care se diferențiază, nu neapărat prin pitorescul peisajului în care sunt amplasate sau prin brandul lor turistic deja consacrat, ci printr-o trăsătura unicat. De pildă, unul este satul labirint, altul este satul perfect rotund. Unul este construit în întregime din marmură, altul este singurul loc din Europa de Sud-Est unde au fost conservate cele mai multe mori de apă funcționale. Unul păstrează tradiții folclorice străvechi, altul a transformat una dintre cele mai vechi îndeletniciri de pe aceste meleaguri – păstoritul – în rafinament gastronomic.
Surpriza lansării proiectului a fost prezenţa legendarului Ivan Patzaichin, medaliat cu aur la patru Olimpiade consecutive. În fapt, dincolo de lansarea şi prezentarea proiectului, sosirea lipoveanului a fost un eveniment în sine pentru comunitatea costeşteană. Modestia şi bunul simţ arătate de campion au fost apreciate din plin de localnici pentru care un autograf sau chiar un selfie cu Patzaichin vor rămâne amintiri pentru tot restul vieţii. Sportivul a cunoscut personal şi apreciat sincer oferta turistică a Costeştiului, fiind impresionat de schiturile, bisericile şi mănăstirile multiseculare cu care localitatea atrage mii de alţi pelerini în fiecare an”.