Cui i-e frică de Limba Albastră?


vaci1

• Epidemia de boală a limbii albastre, purtată de o insectă, care afectează sute de animale şi „arde” la buzunare zootehniştii care au restricţii la exporturi către unele state a lovit puternic și Vâlcea

Un comunicat oficial de presă anunță că, ieri, un alt focar de infec­ţie cu boala limbii albastre a fost confi­rmat la Buzău, unde sunt, în total 148 de animale cu acest virus. Din acestea, 10 animale, şase bovine şi o ovină au fost sacrificate şi alte trei oi au murit. „Într-un bilanţ transmis pe 4 septembrie, Autorita­tea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) preciza că aproximativ 350 de animale au fost afectate de boala limbii albastre în 63 de comune din 12 judeţe, cele mai multe cazuri fiind în Buzău, Olt, Pra­hova, Vâlcea, Bacău şi Gorj. Între timp, epidemia a ajuns şi în Cons­tanţa, Brăila, Vrancea şi Argeş. Boala limbii albastre nu afectează oamenii, însă poate genera pierderi financiare însemnate. Această boa­lă nu a evoluat pe teritoriul ţării noastre până în prezent. Potrivit ANSVSA, boala limbii albastre nu este transmisibilă de la un animal la altul. Virusul este purtat de o specie de ţânţar care poate călători şi 200 de km pe zi. Fermierii pot evita apariţia insectelor printr-o igienizare mai atentă a grajdurilor unde sunt animalele. În plus, există tratamen­te pentru această boală. Boala afectează rumegătoarele şi are caracter sezonier. Odată cu dispa­riţia insectelor după răcirea vremii, nu vor mai fi înregistrate noi cazuri de boala limbii albastre”, se arată în documentul oficial. Potrivit autorită­ților, un agricultor care are suspi­ciunea că animalele sale ar putea avea boala limbii albastre ar trebui să urmeze paşii: Fermierul are obli­ga­ţia de anunţa imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală; Medicii veterinari vor efectua un control, vor preleva probe pe care le vor trimite Direcţiilor Sanitar Veterinare şi vor prescrie un trata­ment; În cazul în care boala se con­firmă, autorităţile locale iau măsuri pentru delimitarea ariei de răspân­dire a virusului şi pentru a izola, daca este cazul, celelalte animale. Se vor impune restricţii de circulaţie a animalelor sau la organizarea de târguri cu vânzare de animale. În cazul în care se înregistrează un deces din cauza acestei boli, fer­mierul va primi o despăgubire. Po­tri­vit ANSVSA, se va forma o comi­sie din care vor face parte repre­zentanţi ai Direcţiilor Veterinare, medicul veterinar, reprezentanţi ai autorităţilor locale etc. Aceştia vor analiza situaţia şi vor dispune plata despăgubirilor în funcţie de preţurile practicate la acea dată pe piaţă.

Patru animale moarte la Fârtățești

În satele Dozești și Cățetu, s-au înregistrat patru cazuri fatale de Limbă Albastră. Conform primarului Voicescu, apogeul crizei pare să fi tre­cut iar situația a reintrat sub con­trol: „Din păcate, am avut deja câ­teva animale care au murit dar reac­ția DSV-ului a fost una foarte, foarte promptă. La Dozești și Cățetu a fost cel mai grav pentru că am pierdut animalele, dar s-a rezolvat de atunci. Nu putem spune că avem de a face cu un focar propriu-zis, numai cazuri izolate și rezolvate deja, după cum v-am spus în prealabil!”

Blejan, lovit în propria bătătură de Limba Albastră

Epidemia a lovit și Scundu, zece cazuri fiind deja înregistrate oficial. Unul dintre ele s-a consemnat chiar în ograda alesului social-democrat Dumitru Blejan: „Cumpărasem o mândrie de vită, mândria târgului, ce să mai! Îmi tresălta inima numai când mă uitam la ea în fiecare zi. Apoi, s-a îmbolnăvit subit și parcă era, așa… îndrăgostită. În fine, e bine că s-a intervenit repede și eficient și se vor salva toate animalele….”