Comunicat de presă: Semnalizarea drumurilor publice la nivel cu calea ferată, în atenţia deputatului Dumitru Lovin


Deputatul ALDE, Dumitru Lovin, este coiniţiator al proiectului de lege care vizează semnalizarea corespunzătoare a drumurile publice la nivel cu cale ferată. „Din păcate, ţara noastră ocupă unul dintre primele locuri în Europa, la numărul de morţi din accidente rutiere. Potrivit ultimelor statistici, la un milion de locuitori se înregistrează aproape 100 de morţi, dublu faţă de media Europeană, pe același număr de locuitori. Suntem întrecuţi doar de Bulgaria, iar la polul opus se află Suedia şi Marea Britanie.
Din această cauză, împreună cu colegii mei din Parlament, am considerat că sunt necesare noi eforturi pentru salvarea de vieţi omeneşti pe drumurile publice, pentru a evita pe cât posibil ca tragedii ca cea de la Viişoara în care patru tineri au decedat să mai aibă loc. Astfel că, la invitaţia colegului Marian Cucşa, am devenit unul dintre iniţiatorii proiectului de lege care vizează «semnalizarea corespunzătoare a drumurilor publice la nivel cu cale ferată».
După ce acest proiect de lege va fi adoptat în procedură de urgenţă, Ministerul Transporturilor prin Societatea de Transport Feroviar de Călători CFR se obligă să semnalizeze corespunzător drumurile publice la nivel cu cale ferată, iar acest lucru se va realiza prin: Instalaţii de semnalizare automată fără bariere reprezentate de dispozitive cu lumini intermitent-alternative roşii şi stingerea semnalizării de control reprezentate de lumina intermitentă albă şi, acustic, prin emiterea de semnale sonore intermitente; Sisteme automate luminoase, prevăzute cu semibariere; Bariere care sunt acţionate manual. Totodată, iniţiativa legislativă urmăreşte reducerea numărului ridicat de accidente rutiere soldate cu victime omeneşti care au loc pe drumurile publice în zona trecerilor la nivel cu calea ferată” – a concluzionat deputatul Dumitru Lovin.