Cinematografia românească a împlinit șase decenii de viață


La începutul acestei săptămâni, pe 4 iulie, mai exact, Arhiva Națională de Filme a aniversat împlinirea a șase decenii de funcționare. Instituția a fost și rămâne una dintre cele mai importante instituții de cultură din viața românilor, aceasta bucurându-se de o largă apreciere, mai ales până spre finalul secolului trecut, când aplicațiile informatice nu permiteau accesarea unui număr foarte mare de filme, așa cum se întâmplă în prezent. În plus, producțiile realizate la Arhiva Națională de Filme trezesc și acum amintiri și nostalgii persoanelor care abia așteptau prezentarea în cinematografe a unor noi pelicule.

Romașcanu: „În ultimii ani, cinematografia românească a devenit tot mai cunoscută lumii întregi”

La 60 de ani trecuți de la înființare, ministrul culturii și identității naționale, Lucian Romașcanu, a transmis felicitări Arhivelor Naționale de Filme, reprezentanților acestei instituții din prezent, dar și celor care au contribuit pentru buna desfășurare a activităților de-a lungul celor șase decenii de activitate neîntreruptă. De asemenea, ministrul a transmis și câteva cuvinte legate de succesele constante pe care producțiile românești le-au repurtat, în ultimii ani, la unele dintre cele mai prestigioase festivaluri internaționale de film.
„Arhiva Națională de Filme este o instituție culturală deosebit de importantă, având în vedere rolul său în ceea ce privește protejarea, conservarea și punerea în valoare a patrimoniului cinematografic național. În ultimii ani, cinematografia românească a devenit tot mai cunoscută lumii întregi, prin numeroasele premii câștigate la cele mai prestigioase festivaluri internaționale, precum cele de la Cannes, Berlin și, cel mai recent, Shanghai. Dar cinematografia românească are o tradiție, iar păstrarea acestei tradiții și transmiterea ei generațiilor următoare cade în sarcina Arhivei Naționale de Filme. (…) Cu prilejul aniversării a 60 de ani de la înființarea Arhivei Naționale de Film, îi felicit pe toți cei care și-au dedicat viața profesională protejării și conservării patrimoniului cinematografic românesc și îi asigur de întregul meu sprijin”, a declarat Lucian Romașcanu, ministrul culturii și identității naționale.