Carpe diem: Ion NETE – 80


Unul dintre cei mai de seamă prozatori contemporani de origine vâlceană, Ion NETE, atinge astăzi pragul seniorialei vârste de 80 de ani. S-a născut la 28 august 1938, în comuna Pesceana, din vecinătatea Drăgășanilor lui Gib Mihăescu. Este absolvent al Liceului „Nicolae Bălcescu” (astăzi Colegiul Național „Alexandru Lahovari”) din Râmnicu Vâlcea și al Facultății de limba și literatura română, Universitatea București. Între 1972 – 1973, a absolvit un Curs postuniversitar de ziaristică, având durata de un an.
A fost ziarist la „Informația Harghitei”, din Miercurea-Ciuc, aproape un sfert de secol și consilier la Inspectoratul pentru Cultură și Culte Harghita.
Debut literar în revista studențească AMFITEATRUL, cu proza scurtă „Trădarea umbrei”, sub girul ilustrului scriitor Fănuș Neagu. Colaborează la revistele LUCEAFĂRUL, VATRA, ATENEU, ACADEMIA BÂRLĂDEANA, SZEKELYFOLD, suplimentul cultural Harghita, ziarul HARGHITA NEPE (cu proze traduse în limba maghiară), CURIERUL LITERAR ȘI ARTISTIC, BUCUREȘTIUL LITERAR ȘI ARTISTIC; iar, de doi ani, la revista trimestrială de literatură, artă și civilizație ROTONDA VALAHĂ, făcând parte și din Colegiul redacțional, la secțiunea proză.
A publicat valoroase volume de reportaje și proză la prestigioase edituri. Am selectat câteva titluri: „Magistralele luminii”, colectiv, reportaje, Editura Eminescu, 1989; „Șerpii de tămâie”, proză scurtă, Editura Tipomur, Tg. Mureș, 1994; „Răstignirea în crucea lui Năstavnic”, proză, Editura Harghita, 2001; „Noaptea albastră”, proză scurtă, bilingv (română și maghiară), Editura Neptun, Miercurea-Ciuc, 2003; „Rugați-vă să nu existe Dumnezeu”, colecția Literatura contemporană, Editura Tipo Moldova, 2013; „Călător la porțile cerului”, beletristică, în două ediții, la editurile Antim Ivireanul și Ecou transilvan, 2013.
Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Târgu Mureș. De-a lungul prestigioasei activități de ziarist și scriitor a primit numeroase premii și distincții literare.
La ceas aniversar, iubite prieten și coleg, din suflet tradiționala urare LA MULȚI ANI CU SĂNĂTATE! Trăiește clipa! Chiar și în timp ce scriu aceste rânduri, timpul este viclean și s-a scurs.