Bine de știut: Program prelungit la Pașapoarte


În condițiile în care se așteaptă creșterea numărului persoanelor interesate de obținerea pașapoartelor, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au anunțat că vor acorda o prioritate sporită asigurării condițiilor de normalitate pentru cetățenii care doresc pașaport. Astfel, în cadrul instituțiilor din teritoriu au fost adoptate măsuri suplimentare pentru reducerea aglomerației acolo unde este cazul.

Se lucrează cu program de zece ore!

În perioada de vară din acest an, s-a decis ca programul zilnic de lucru cu publicul să se desfășoare în intervalul orar 08.30 – 18.30, adică pe parcursul a nu mai puțin de zece ore! Noul program este valabil chiar de luni, 24 iunie, fiind aplicabil la toate structurile teritoriale de pașapoarte în care volumul cererilor înregistrate impune acest lucru.
„În anii trecuți, în perioada de vară se înregistra o creștere semnificativă a numărului de solicitări, dar în prezent au fost implementate măsuri atât în plan legislativ, cât și organizatoric, care au avut ca scop reducerea aglomerației la ghișee. Astfel, reamintim că a fost implementat un sistem de notificare prin SMS, înainte cu una până la trei luni față de expirarea termenului de valabilitate al pașaportului. Măsura introducerii sistemului de notificare a avut drept scop evitarea situațiilor în care cetățenii își planifică, mai ales în perioada de vară, deplasări în străinătate și constată în ultimul moment că nu pot efectua călătoria respectivă din cauza faptului că le-a expirat pașaportul. De exemplu, de la începutul anului 2019, au fost transmise 407.192 SMS-uri de notificare (390.749 la nivel național și 16.443 la nivel internațional). În luna aprilie au fost transmise notificări pentru pașapoartele care urmau să expire în lunile iulie, august și septembrie 2019”, au transmis reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne printr-un comunicat dat publicității pe marginea acestui subiect.

Pașaportul simplu electronic rămâne valabil pentru 10 ani!
O altă măsură pe care reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au implementat-o în scopul reducerii timpilor de așteptare în cazul solicitărilor de pașapoarte este legată de creșterea ter­me­nului de valabilitate pentru pașaportul simplu elec­tronic. După cum se cunoaște încă de anii trecuți, termenul de valabilitate a pașaportului simplu electronic este de 10 ani în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de 25 de ani în momentul în care au depus documentele necesare în vederea obținerii pașaportului. În cazul cetățenilor români care au vârsta sub 25 de ani în momentul depunerii acestor documentații, termenul de valabilitate al acestui tip de pașaport este de 5 ani.

O alternativă utilă vâlcenilor: pașaportul simplu temporar

Pentru persoanele care doresc să parcurgă «pași» și mai convenabili în ceea ce privește obținerea unui astfel de document necesar călătoriilor în străinătate, o alternativă viabilă este reprezentată de pașaportul simplu temporar. Cu privire la acest tip de pașaport, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au oferit următoarele informații foarte utile, considerăm noi, multor vâlceni: „Pașaportul simplu temporar care are o valabilitate de 12 luni poate fi eliberat mai repede doar în situațiile prevăzute de lege, cum ar fi motive de sănătate, familiale sau profesionale, atunci când este necesară şi urgentă prezenţa persoanei pe teritoriul altui stat şi nu există timpul necesar pentru emiterea paşaportului simplu electronic”.

Nu uitați de programarea online!

În plus, pentru evitarea aglomerației la depunerea cererilor de eliberare a pașaportului, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au anunțat că solicitanții au posibilitatea de a se programa online. Pentru acest demers, trebuie să accesați site-ul www.epasapoarte.ro/, acolo unde veți găsi toți pașii pe care trebuie să îi parcurgeți pentru programarea online!