Baia Mare, departe de strălucirea Oltchimului


• campioana României s-a calificat de pe ultimul loc în faza grupelor principale din Liga Campionilor

Baia MareChiar dacă are un lot valoros, înţesat cu straniere care au evoluat pentru echipe mari ale handbalului european şi foste galactice de la Oltchim, HCM Baia Mare nu a reuşit să „rupă” mai deloc gura târgului în această ediţie a Ligii Campionilor. Planurile oficialilor campioanei României de a trece en-fanfare de prima fază a grupelor au fost risipite de înfrângerile pe linie în faţa principalelor adversare. După cele patru eşecuri în dublele manşe cu Larvik şi Metz, calificarea băimărenelor a părut mai mult conjuncturală, ea venind pe fondul lipsei de combat de care au dat dovadă polonezele de la MKS Lublin. Ultimul eşec al maramureşencelor a fost însă cel mai dureros. Deşi aveau calificarea de pe locul al doilea al grupei D aproape la discreţie, având nevoie doar de un punct în faţa franţuzoaicelor de la Metz, campioanele României au dat greş şi de această dată. Vineri, în Sala Sporturilor din Baia Mare, HCM-ul lui Costică Buceschi a cedat la un singur gol în faţa campioanei Franţei, scor final 23-24. Asta după ce echipa noastră a condus o bună perioadă din timpul de joc, iar la pauză a avut un avantaj de două goluri, scor 12-10.
În urma eşecului suferit în ultima etapă a primei faze a grupelor Ligii Campionilor, HCM a încheiat grupa D pe poziţia a treia, cu numai patru puncte acumulate. Primele două locuri au fost ocupate de campioanele Norvegiei (Larvik HK) şi Franţei (Metz Handball). Ultima poziţie a fost adjudecată de campioana Poloniei (MKS Lublin). Conform regulamentului forului handbalistic european, primele trei clasate din cele patru grupe se califică mai departe. Acestea vor face pasul către grupele principale păstrându-şi numai punctele obţinute în meciurile disputate în compania celorlalte formaţii cu care s-au întâlnit în prima fază. Astfel, fără să fi câştigat vreun punct cu Larvik şi Metz, Baia Mare s-a calificat în Main Round cu zero puncte. Ar mai fi de amintit faptul că puternica grupare norvegiană a mers în faza a doua cu maxim de puncte, opt, în timp ce franţuzoaicele de la Metz vor porni cu o „zestre” de patru puncte. De asemenea, tot din cea de-a doua grupă principală a Ligii Campionilor vor mai face parte cluburile Audi ETO Gyor, Viborg HK şi IK Savehof. Acestea trei au ocupat primele poziţii în grupa C şi vor fi viitoarele adversare ale băimărenelor de la HCM. Jocurile din grupele principale vor debuta la finalul lunii ianuarie. Cele şase echipe se vor lupta pentru primele patru locuri, cele care asigură prezenţa în sferturile de finală ale competiţiei. Conform noului format de disputare a Ligii Campionilor, cele opt echipe calificate în sferturi se vor duela în dublă manşă pentru un loc în Final Four-ul care va desemna viitoarea regină a handbalului feminin european.

Componenţa celor două grupe principale

Grupa I: Dinamo Sinara, HC Leipzig, Krim Ljubljana (echipe venite din grupa A), Buducnost Podgorica (formaţie pentru care evoluează şi românca Cristina Neagu), Vardar Skopje şi Thuringer HC (echipe calificate din grupa B).
Grupa a II-a: Audi ETO Gyor, Viborg HK, IK Savehof (formaţii calificate din grupa C), Larvik HK, Metz Handball şi HCM Baia Mare (formaţii venite din grupa D).