Avans de 79 de euro pe hectar pentru fermieri care au depus cerere de plată la APIA


Fermierii vor primi în a doua parte a lunii octombrie avansuri pentru plățile la hectar în valoare totala de aproximativ 692 de milioane de euro, respectiv 79 de euro pe hectar. Începând din 16 octombrie, aproape 1,05 milioane de fermieri care au depus cerere de plată la APIA vor primi avansuri însemnând 79 de euro pe hectar Pentru acest an, fermierii vor primi 139 de euro pe hectar plată europeană, la care se mai adaugă 21 de euro pe hectar de la bugetul de stat.

Noutăți pentru apicultori

apicultorConform unui comunicat oficial de presă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională pentru Protecția Consu­matorilor au propus spre aprobare un ordin care să armonizeze legislația națională cu cea europeană în privința normelor referitoare la denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile și compoziția mierii. Astfel ordinul va transpune Directiva 2014/63/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 de modificare a Directivei 2001/110/CE a Consiliului privind mierea, publicată în Jurnalul Oficial al UE nr. 164 din 03.06.2014. Tot conform noului ordin, țara sau țările de origine unde s-a recoltat mierea sunt indicate pe etichetă. În cazul în care mierea provine din mai multe state membre sau țări terțe, mențiunea obligatorie a țărilor de origine se poate înlocui cu următoarele mențiuni, după caz: amestec de miere provenită din UE, amestec de miere provenită din afara UE, amestec de miere provenite din UE și din afara UE. De asemenea Polenul, fiind un element constitutiv natural specific al mierii, nu va mai fi considerat ingredient. Astfel nu se poate îndepărta nici polenul și nici orice alt element constitutiv specific al mierii, cu excepția cazului în care acest lucru nu poate fi evitat în momentul îndepărtării materiilor străine organice sau anorganice.

Controalele APIA, la final

Așa după cum vă informam și în edițiile noastre anterioare, APIA a efectuat până în 28 septembrie 2014 controlul la faţa locului, în exploataţiile de ovine şi caprine din zonele defavorizate, şi până în 21 decembrie 2014, în exploa­taţiile de bovine din zonele defavorizate care au depus cereri de plată în 2014. Crescătorii de animale au obligaţia de a menţine în exploataţie animalele pentru care au solicitat ajutorul specific până la datele respective, chiar dacă au fost controlaţi deja, avertizează APIA.