Atenție, români: începe singura sărbătoare dedicată unei lupte din țara noastră


Vâlcenii și nu numai sunt invitați să participe, în zilele de 20 și 21 octombrie, la singura sărbătoare dedicată unei lupte ce s-a purtat în țara noastră: Posada 1330. Autoritățile locale din comuna Perișani, în frunte cu primarul Ion Sandu, pun la punct, în aceste zile, ultimele detalii privind marcarea celei de-a XIX-a ediții a sărbătorii Posada 1330 și cea de-a treia ediție a „Împlinirii a 102 ani de la luptele purtate la Perișani de ostașii români”, în octombrie 1916.
Sâmbătă, 20 octombrie, de la ora 10.00, se va desfășura concursul județean școlar istorico-geografic pe tema Posada 1330, ce se va derula în incinta Școlii Profesionale din localitate, sub coordonarea directorului școlar, Constantin Buican și a profesorului de istorie, Constantin Radu. Vor urma dezbateri istorice pe tema amintită, purtate la Căminul cultural din centrul civic al localității. Seara, vine rândul cercetașilor să-și intre în rol. Va avea loc Festivalul cercetășesc „Posada, lumina centenarului”, desfășurat pe Insula Posada de la Centrul de informare și promovare turistică Perișani.
A doua zi, duminică, primarul Ion Sandu va deschide, oficial, evenimentul, printr-un scurt discurs. Se va derula ședința festivă a Consiliului Local Perișani, după care elevii din comună vor derula un program artistic. De la ora 12.30, începe ceremonialul militar, cu onorul militar al prefectului de Vâlcea, Florian Marin, discursurile invitaților din partea oficialităților județului, slujba religioasă organizată de reprezentanții Arhiepiscopiei Râmnicului și, la final, depunerea de coroane. Paralel, va avea loc o demonstrație de tragere cu arcul. Publicul va asculta un concert al Rapsodiei Vâlcene și al artistului Robert Târnăveanu.