„ANGHEL SALIGNY” A VENIT CU VEȘTI BUNE pentru primarul Alexandru Dediu


În urmă cu mai bine de o lună de zile (pe 15 iulie 2022 mai exact), primarii din județul nostru au aflat ce proiecte le-au fost aprobate în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” (sau „PNDL 3” după cum îl numesc, neoficial, nostalgicii primelor două astfel de programe derulate de-a lungul anilor de către Guvernul României). În fine, prea puțin contează care este numele programului, important a fost, pentru fiecare primar și echipa sa din administrația locală, care și câte proiecte au fost aprobate pentru a primi finanțare și a fi realizate în următorii patru ani, perioadă pe care se va întinde acest nou program de investiții.
La nivelul județului Vâlcea, în majoritate, primarii s-au declarat relativ mulțumiți de numărul proiectelor aprobate (în general unul sau două / comună și două sau trei / oraș). Asta deși au existat și câteva localități din județ cărora nu le-au fost aprobate proiecte, aspect asupra căruia nu insistăm acum.
Ceea ce vrem să punctăm în acest articol este faptul că, printre localitățile rurale din județul nostru care au reușit să atragă fonduri consistente prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” se numără și Păușești Măglași. Pentru frumoasa comună de pe Valea Olăneștiului, primarul Alexandru Dediu și echipa sa din primărie au lucrat la proiecte care vizau în principal reabilitări și modernizări de drumuri de interes local. Au fost aprobate două proiecte care vor însemna investiții de peste 14,5 milioane de lei pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii locale din Păușești Măglași, fiind de așteptat ca, ulterior anului 2025, în această comună să rămână foarte puține drumuri de interes local care să nu fi văzut încă «lumina» asfaltului. Probabil și aceasta este una dintre explicațiile pentru care piața imobiliară din Păușești Măglași se află în plin boom; dar acesta este un subiect asupra căruia îi lăsăm pe alții să discute.
Revenind la proiectele care au fost aprobate pentru Păușești Măglași prin intermediul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, trebuie spus că unul dintre acestea, cel mai consistent (are valoarea de 10,5 milioane lei) vizează asfaltarea și modernizarea mai multor drumuri de interes local. Celălalt proiect, cu o valoare de aproape patru milioane lei, vizează reabilitarea unor drumuri de interes local, pe o lungime totală de 4,9 kilometri.
De asemenea, mai este de notat că localitatea Păușești Măglași va primi fonduri și pe partea de extindere a rețelei de gaze naturale. În acest sens, Ministerul Dezvoltării a aprobat proiectul intitulat „Extinderea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale în Păușești Măglași”. Aceasta este o investiţie cu valoarea de 19 milioane lei, care va fi materializată prin extinderea rețelei de gaze pe o lungime totală de 22 de kilometri, urmând să deservească bneficiari din aproape întreaga localitate.