Amintiri cu veteranul de război, Ilie Ciocan, la vârsta de 102 ani


Autoritățile au marcat Ziua eroilor, dar sunt încă eroi, adevărați eroi, în viață, oameni care ne pot spune cât de grea le-a fost viața luptând pentru apărarea țării. Cred că este mult mai interesant să asculți un astfel de erou, decât alocuțiuni scrise din birou. Cred că ar fi fost mai interesantă marcarea Zilei eroilor vizitând un erou în viață.
Ilie Ciocan trăiește în comuna Galicea, iar pe 28 mai a împlinit vârsta de 102 ani. S-a gândit totuși cineva și la acest om. Cei doi șefi ai pensionarilor vâlceni, Grigore Răban din partea CARP Râmnicu Vâlcea și Gheorghe Dinescu din partea UGPR, filiala județeană, l-au vizitat pe Ilie Ciocan acasă. I-au oferit diplomă de fidelitate ca membru al unităților pe care le reprezintă și diplomă aniversară. Despre Ilie Ciocan putem menționa că a luptat pe front, este veteran de război, a avut șase copii: trei fete și trei băieți din care doar patru mai sunt în viață. Viața a fost dură cu el, iar acum la onorabila vârstă de 102 ani trăiește din amintiri. Din păcate, nu mai aude și nu a putut lua cunoștință de vorbele pline de respect adresate de către vizitatori. Ilie Ciocan a rămas orfan la vârsta de 6 ani și a trebuit să facă față singur greutăților vieții. „Am rămas orfan de mamă și de tată. Până la vârsta de 7 ani n-am avut cămașă pe mine. Am muncit la unul, la altul, la vaci pentru o bucată de pâine. Până la 14 ani am tot slujit la vaci. Apoi, am luptat pe front, dar niciodată n-am omorât un om. Cred că Dumnezeu m-a ținut până la această vârstă tocmai pentru că n-am omorât un om. Îmi amintesc cum odată am doborât un avion inamic trăgând toți cu mitraliera. De-a lungul vieții, a experiențelor trăite, am ajuns la concluzia că un animal are mai multă știință decât un om. Calul meu din bătălii se târa și-n genunchi să ieșim teferi din nămol, din lupte…Am dus o viață grea, mi-am crescut copiii și am ajuns la vârsta de 102 ani. Vă aștept și la anul”, a declarat Ilie Ciocan, profund entuziasmat de vizita făcută, de diplomele acordate, de respectul arătat.
Cuvintele rostite de veteranul de război l-au impresionat și pe Grigore Răban, președintele CARP Râmnicu Vâlcea, mai ales că și tatăl acestuia a luptat pe front: „Ilie Ciocan a păzit glia țării cu sânge. S-a născut pe 28 mai 1913, un an mai devreme ca tatăl meu…Tata era născut în 1914, tot veteran de război. Am rămas fără glas la cuvintele lui. Alături de dânsul se află fiul lui, Ion, care are tot o frumoasă vârstă, 83 de ani. Le dorim tuturor sănătate, să-l sprijine în continuare pe domnul Ciocan. Respect pentru acest om care a luptat pe front la eliberarea Ucrainei, a Basarabiei.. Sunt multe lucruri ce ar trebui cunoscute. Cert este că ei sunt adevărații eroi”.
Fiul celui mai vârstnic cetățean din Galicea a ținut să precizeze că tatăl său a fost un familist convins, a muncit mult pentru a-i crește, a fost cinstit cu toată lumea, fapt pentru care, și-n prezent, se bucură de respectul oamenilor din zonă și nu numai. La mulți ani, nea Ilie!