Acțiune culturală la Memorialul „Nicolae Bălcescu”


Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu” din comuna vâlceană cu același nume organizează luni, 23 septembrie, începând cu ora 11.00, a VII-a ediție a simpozionului „Tradiţiile neamului românesc în context european”. În cadrul simpozionului, specialiști de la mai multe instituții de cultură din județul Vâlcea vor demonstra prin comunicările lor cât de însemnată este nevoia de a conserva tradițiile autentice ale poporului român ca simbol al identității naționale.
„Țara este o moștenire care ne vine din trecut și pe care trebuie să o ducem spre viitor. Țara e ca mama. Dacă ne supărăm pe mamă, ne dezumanizăm, ne pierdem calitatea de oameni. Dacă ne supărăm pe țară, ne pierdem calitatea de români. Această calitate nu e a noastră. O avem din trecut și trebuie să o ducem mai departe. Românul trebuie să înțeleagă să fie român, să nu-i fie rușine, să scoată la lumină marile gesturi ale poporului român, condus de o elită responsabilă.” , spunea, în acest context, Ioan Aurel Pop – președintele Academiei Române.

Importanța acestor acțiuni

Prin acțiunile de acest gen pe care le organizează în domeniul culturii, reprezentanții Muzeului Memorial „Nicolae Bălcescu” încearcă să scoată în evidență valorile autentice ale neamului românesc, intrate pe nedrept într-un con de umbră în acest tăvălug distructiv al ștergerii memoriei colective. „Încercăm atât, unde și cât putem, să readucem în conștiința publică, nu numai personalitatea lui Nicolae Bălcescu, cât şi pe cea a familiei sale”, au explicat reprezentanții muzeului situat pe frumoasa vale a râului Topolog.