Ițele dosarelor false de pensii din Drăgășani încep să fie descurcate!


• medici, polițiști și pensionari – dați pe mâna procurorilor

În urma rechizitoriului din data de 19.06.2015, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au dispus trimiterea în judecată a inculpaților: B.V. – medic expert al asigurărilor sociale unei instituţii publice din Vâlcea, pentru săvârșirea infracțiunii continuate de lua­re de mită, cercetată în stare de arest preventiv; B.V. – pensionar, pentru săvârșirea infracțiunii conti­nua­te de trafic de influență, cercetată sub control judiciar; I.V.M. – angajată a unei asociaţii din Vâlcea, pentru săvâr­șirea infracțiunii continuate de dare de mită și trafic de influență, cercetată sub control judiciar; Ș.E.R. – fără ocupație, pentru săvârșirea infracțiunii continuate de complicitate la luare de mită, cercetată sub control judiciar; O.M. – agent de poliție în cadrul I.P.J. Vâlcea, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită, cercetat sub control judiciar și G.C. – pensionar, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, cercetat în stare de libertate.
În sarcina inculpaților au fost reținute următoarele aspecte: În perioada octombrie 2014 – 20 aprilie 2015, inculpata B.V., în calitate de medic expert al asigurărilor sociale din cadrul unui cabinet de expertiză a capacității de muncă din Drăgășani, aflat în subordinea unei instituţii publice din Vâlcea, a primit, în mod repetat, de la un număr de 223 persoane sume de bani cuprinse între 50 lei și 200 lei (în valoare totală de 25.300 lei) sau bunuri în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în atribuțiile sale de serviciu, respectiv pentru a asigura pensionarea pentru incapacitate de muncă a unor persoane, chiar și cu încălcarea dispozi­țiilor legale, pentru a dispune încadrarea în grade de invaliditate superioare celor inițiale, pentru a asigura în continuare încasarea pensiei pentru incapacitate de muncă cu prilejul revizuirilor periodice, dar și pentru eliberarea certificatelor medicale de invaliditate pentru ca persoanele solicitante să beneficieze de ajutor social.
În cursul lunii februarie 2015, inculpata B.V., pensionar din mun. Drăgășani, a primit de la martorul L.F. suma de 200 lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă medici din cadrul cabinetului de expertiză medicală din mun. Drăgășani, asupra cărora avea influență, pentru a-i determina să emită decizie de menținere în grad de invaliditate a sus numitului, în lipsa examinării clinice a acestuia. Totodată, s-a reținut în sarcina acestei inculpate faptul că în cursul anului 2012 și în luna septembrie 2013 a pretins, în două rânduri, suma totală de aproximativ 9.000 lei, din care a primit efectiv suma de 4.000 lei, de la martorul B.A.C., în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă mem­brii Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu han­dicap din cadrul Consiliului Județean Vâlcea, asupra cărora a susținut că are influență, pentru a-i determina să emită acestuia certificat de încadrare în grad de handicap, respectiv să prelungească dreptul de indemnizație de handicap.
Inculpata I.V.M., în lunile octombrie 2014 și martie 2015, a remis diferite sume de bani inculpatei B.V., în calitate de medic expert al asigurărilor sociale, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle acesteia de serviciu, referitor la încadrarea/menținerea gradelor de invaliditate ori programarea în vederea încadrării în grade de invaliditate cu privire la un număr de 19 persoane. De asemenea, în luna aprilie 2015, această inculpată a primit de la martorii M.I. și M.T., suma de 200 lei, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă funcționari asupra cărora avea influență, pentru a-i determina să asigure actele medicale care trebuiau depuse la dosarul de handicap, dar și pe lângă alți funcționari pentru a-i determina să mențină gradul de handicap obținut anterior de M.I. (…)
Pe parcursul urmăririi penale, procurorii au dispus instituirea unor sechestre asupra sumelor de bani și unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatei B.V., în vederea dispunerii confiscării speciale, dar și a confiscării extinse. Sesizarea cu privire la cercetarea faptelor din această cauză a fost efectuată de ofițerii S.J.A. Vâlcea, iar pe parcursul cercetărilor au fost înde­plinite de către aceștia multiple activități proce­durale dispuse de procuror prin ordonanțele de delegare, în îndeplinirea unora dintre acestea beneficiindu-se de sprijin din partea lucrătorilor de poliție judiciară din cadrul SJA Argeș, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți, Sibiu, Bacău, Vrancea, Tulcea, Bistrița Năsăud, Giurgiu, Teleorman, Timiș și Caraș Severin.
Pe parcursul cercetărilor s-a colaborat cu Inspec­toratul Județean de Poliție Vâlcea și Inspectoratul Județean de Jandarmi Vâlcea, fiind puse în executare cu ajutorul acestora peste 200 mandate de aducere. În administrarea probatoriului s-a beneficiat de sprijin de specialitate din partea S.R.I. – Direcția Județeană de Informații Vâlcea.
material realizat cu sprijinul IPJ Vâlcea