„Cum se va face reorganizarea ANAF?”


• se întreabă deputatul Vasile Cocoş
În ediția ziarului nostru din 11 februarie relatam că deputatul Vasile Cocoș ridica mari semne de întrebare cu privire la reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. „Eliminarea funcţiei de inspector antifraudă va duce la o generalizare a organizării pe posturi a personalului Fiscului, o uniformizare a acestora şi, deşi se declara că se încurajează specializarea angajaţilor, prin dispariţia acestei funcţii are loc exact contrariul. Este de menţionat că deficitul de personal existent la Direcţia Antifraudă are drept cauză principală faptul că nu s-au organizat concursuri de ocupare a posturilor vacante de mai mulţi ani de zile, de altfel un fenomen generalizat la nivelul întregului ANAF. De asemenea, dispariţia funcţiei de inspector antifraudă va face ca, pe viitor, numărul acestora să scadă şi mai mult, deoarece prin eliminarea statutului specific existent va continua, într-un ritm şi mai alert, migrarea acestora către alte direcţii şi servicii din cadrul ANAF, având în vedere că salariile sunt aceleaşi”, declara deputatul Cocoș.
Parlamentarul vâlcean a remarcat și lipsa transparenţei din cadrul procesului legislativ, având în vedere că proiectul de act normativ a fost adus la cunoştinţă tuturor cu numai o zi înainte de a fi adoptat, încălcându-se astfel prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică.

Ce răspuns a oferit Cîțu la întrebarea deputatului Cocoș?
Luni, 17 februarie, în cadrul ședinței comune a Comisiilor de buget, finanțe si bănci ale Camerei Deputaților și Senatului, deputatul vâlcean a adresat ministrului interimar propus la Finanțe, Florin Cîțu, o singură întrebare: „Care va fi prima măsură pe care o veți lua, dacă veți redeveni ministru titular al Finanțelor?”. Întrebare la care Cîțu a răspuns sec: „Reorganizarea din temelii a ANAF”.