101 ani pentru Polonia, 60 de ani pentru CIECH Soda România


Asemenea României, în acest final de an 2019, Polonia marchează 101 ani de independență. Ziua Independenței Poloniei (Narodowe Święto Niepodległości – după cum o numesc polonezii) reprezintă o sărbătoare națională în această țară, marcată în fiecare an pe 11 noiembrie. Data nu a fost aleasă întâmplător. 11 noiembrie reprezintă momentul redobândirii independenței Poloniei în anul 1918, după 123 de ani în care țara a fost împărțită de Austro-Ungaria, Prusia și Rusia. Mai exact, această dată este cea în care Józef Piłsudski a preluat controlul Poloniei. Ziua Independenței a fost constituită în anul 1937 și a fost sărbătorită numai de două ori înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial. În timpul Republicii Populare Polone, sărbătoarea națională a fost mutată pe 22 iulie, când a fost enunțat Manifestul PKWN. În anul 1989, Ziua Independenței Poloniei a fost restabilită pentru data de 11 noiembrie. Iată, așadar, poate neașteptat de multe similitudini cu România, țară care, la 1 decembrie 2019, va marca tot 101 ani de la Marea Unire.
Județul nostru este un punct important al relațiilor dintre cele două popoare. Legăturile dintre români și polonezi au fost mult consolidate prin dăruirea, munca și inovațiile pe care oameni din cele două țări le-au depus în Vâlcea, precum și de rezultatele fructuoase de care aceștia s-au bucurat împreună.
La începutul lunii noiembrie 2019, CIECH Soda România (fostele Uzine Sodice Govora – USG) a împlinit șase decenii de tradiție, ocazie cu care le dorim să ajungă cel puțin la vârsta țărilor noastre! După cum se cunoaște, Grupul CIECH, unul dintre cei mai mari investitori polonezi din România, a preluat Uzinele Sodice Govora în anul 2006, iar de atunci a transformat această fabrică într-o companie competitivă pe piață. Fabrica a devenit un important jucător regional pe piața europeană de sodă. Au fost mii de locuri de muncă susținute în județul nostru și nu numai, iar 445 milioane de lei s-au adăugat la PIB-ul României, acest impact economic major al companiei din județul nostru la nivel național fiind relevat de un studiu recent al EY.
Iată de ce românii, și vâlcenii în special trebuie să prețuiască legăturile dintre cele două țări, care au atât de multe în comun, începând de la istorie, continuând cu valorile europene actuale și până la perspective!