Du-te la...
Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

19 februarie 2020

Votul în diaspora, dar și în țară, se va exercita până la ora 23.59


Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Florin Mituleţu-Buică, a informat că procedura privind prelungirea timpului de vot până la maximum ora 23.59 se aplică şi în secţiile de vot din ţară. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat marţi raport de adoptare proiectului pentru modificarea unor acte normative privind votul în străinătate la alegerile prezidenţiale, iar acesta prevede că, la ora 21,00, când se închid secţiile, alegătorii care se află la sediul acestora, precum şi cei care stau la rând în afara lor pot să îşi exercite în continuare dreptul de vot până la ora 23.59. Întrebat dacă această procedură este valabilă în diaspora şi în ţară, Mituleţu-Buică a spus că „procedura este identică” în ambele cazuri. „Procedura este identică, pentru că şi în ţară dacă oamenii se află în secţia de votare pot să exercite dreptul de vot după încheierea procesului, la ora 2.00”, a declarat şeful AEP, la Palatul Parlamentului.
El a precizat că exit poll-urile pentru alegerile prezidenţiale vor putea fi difuzate doar după ora 23.59 şi nu după ora 21.00, aşa cum s-a procedat la precedentele alegeri. „Vorbim de acele exit poll-uri care sunt făcute de către institutele acreditate de Biroul Electoral Central pentru a efectua sondaje la ieşirea de la urne. Până acum reglementarea era la ora 21.00 puteau fi date, dar extinzând timpul de votare atunci inclusiv persoanele care votează pot fi influenţate între ora 21.00 şi 23.59. Cred că e o soluţie corectă”, a explicat Florin Mituleţu-Buică.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a anunţat și că primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe data de 10 noiembrie, iar cel de-al doilea pe 24 noiembrie. „Am avut o discuţie cu doamna prim-ministru, am avut două propuneri: 3 (noiembrie – n.r.) – primul tur şi 17 (noiembrie – n.r.) – turul al doilea. În discuţiile avute, având în vedere că iniţiativa legislativă abia acum este aproape de finalizare şi e posibil săptămâna viitoare să fie promulgată, am dus termenul pe 10 noiembrie – primul tur de scrutin, 24 – turul al doilea al alegerilor prezidenţiale”, a declarat Mituleţu-Buică.

Poți comenta aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Politică și Administrație