Vlad Bîrzanu, cel mai bun actor la „Pledez pentru tine (ri)”


Timp de două săptămâni, în perioada 4-17 noiembrie, la Piatra Neamţ a avut loc cea de-a XXVIII-a ediţie a Festivalului de Teatru „PLEDEZ PENTRU TINE(RI)”, festival important din circuitul manifestărilor teatrale românești de anvergură și tradiție. Printre cele 28 de spectacole selecţionate în concurs ale unor teatre cu tradiţie importante din țară precum Teatrul Național Cluj, Teatrul Național Craiova, Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon și Teatrul Mic din București, Toma Caragiu Ploiești, Ioan Slavici Arad, Maria Filotti Brăila, Teatrul German de Stat Timișoara, s-a numărat şi  Teatrul „Anton Pann” cu un spectacol ce a avut premiera anul acesta. Este vorba de „UBU REGE” de Alfred Jarry a cărui regie și scenografie este semnată de Tudor Lucanu. În acest spectacol rolul titular este interpretat de actorul Vlad Bîrzanu alături de care apar Mădălina Ciotea, Olimpiu Blaj, Iulia Antonie, Vladimir Purdel, Ana Șușca, Réka Szasz, Andrei Cătălin, Tavi Costin, Andrei Brădean și Alexandru Beteringhe.
Juriul, format din Oltița Cîntec (critic de teatru) – președinte, Doru Mareș (critic de teatru), Ioan Onisei (director general adjunct Teatrul Național București) a hotărât, în urma vizionării spectacolelor, că premiul pentru cel mai bun actor să-i revină lui Vlad Bîrzanu pentru rolul Ubu din spectacolul „UBU REGE”.
Tot la acest festival, premiul pentru cel mai bun spectacol i-a revenit unei producții în care joacă un alt actor de la Teatrul „Anton Pann” – Olimpiu Blaj, AGLAJA după Aglaja Veteranyi, producţie a Centrului Cultural European UNESCO, București.