Victorie cu forcepsul pe terenul ultimei clasate


• Valcea s-a chinuit în deplasarea de la Slobozia, dar a câștigat la un gol diferență

Duminică la prânz, în cadrul etapei a XIX-a din Liga Națională de handbal feminin, jucătoarele de la HC Municipal Râmnicu Vâlcea eu evoluat în deplasare, pe terenul Unirii Slobozia. Deși partida părea destul de lejeră pentru fetele noastre înaintea primului fluier al arbitrilor Ghiorghișor (București) și State (Buzău), gazdele din Ialomița ai oferit o replică neașteptat de dârză. Au fost numeroase momente în care, pe teren, nu s-a simțit deloc faptul că se întâlnesc ocupantele pozițiilor doisprezece (în cazul Sloboziei) și cinci (HC Municipal).

Vâlcea a „tremurat” pe final

Întâlnirea de la Slobozia a avut o primă repriză conform așteptărilor. Echipa considerată mai bună, HC Municipal, a dominat și a reușit să se instaleze la conducere pe tabela de marcaj. Cu experimentatele Patricia Vizitiu și Mihaela Ani-Senocico în mare formă, Vâlcea a intrat la cabine cu un avantaj de trei goluri, tabela indicând 14-11 în favoarea trupei noastre.
După revenirea de la vestiare, râmnicencele pregătite de antrenorii Gheorghe Sbora și Luminița Huțupan Dinu au lăsat prea repede piciorul de pe pedala de accelerație. Fetele noastre s-au crezut, probabil, prea devreme câștigătoare (mai ales după ce au avut avans de patru goluri) și au permis gazdelor să încerce revenirea. Stânjenitoarea situație de a nu reuși să se impună în fața ultimei clasate nu s-a produs, însă gazdele au izbutit un joc destul de bun, organizat în apărare și au fost foarte aproape de a „ciupi” un punct la finalul întâlnirii cu HC Municipal. Până la urmă, cele trei puncte puse la bătaie au luat calea Râmnicului, municipalele reușind să își aconteze un succes muncit, la numai un gol diferență, scor final 25-24.
Cele mai bune marcatoare ale trupei noastre în meciul de la Slobozia au fost: Patricia Vizitiu – opt goluri, Mihaela Ani-Senocico – cinci goluri, Andreea Adespii – patru goluri și tânărul pivot Florentina Craiu – trei goluri.

Rămânem pe loc de cupă europeană

În urma succesului de la Slobozia, HC Municipal acumulează 25 de puncte și își menține poziția a cincea în ierarhia Ligii Naționale. Locul ocupat de trupa pregătită de antrenorii Sbora și Dinu este ultimul care asigură accesul în viitorul sezon al cupelor europene (Cupa EHF, mai exact). Interesant de remarcat este și faptul că Vâlcea se află la numai un punct în urma formație de pe locul al patrulea (SCM Craiova) și la patru „lungimi” de ocupanta ultimei poziții a podiumului, HC Zalău. De altfel, trupa din Zalău este marea câștigătoare a etapei a XIX-a din liga feminină. Elevele antrenorului Gheorghe Tadici au făcut instrucție, pe propriul teren (scor 29-14) cu ocupanta poziției secunde, HC Dunărea Brăila. Acum, zălăuancele s-au instalat confortabil pe poziția a treia, la doar un punct în urma Dunării.

Șanse mici pentru noi puncte în următoarele două etape

Începutul de an a fost unul cât se poate de bun pentru echipa de handbal sprijinită financiar de Primăria Râmnicului. După aducerea antrenorilor Gheorghe Sbora și Luminița Dinu, formația noastră a bifat nu mai puțin de șase victorii în șapte meciuri oficiale disputate în primele două luni ale lui 2017. Echipa râmniceană a suferit un singur eșec, pe terenul brașovencelor de la Corona. Însă, pentru următoarele două etape, șansele ca echipa noastră să câștige noi puncte sunt aproape zero. De ce spunem asta? Simplu. Mai întâi, în runda a XX-a formația municipală va sta, neavând adversar în compania căruia să joace, fiind evident faptul că nu poate câștiga vreun punct. Apoi, în runda a XXI-a (meciul fiind programat în a doua parte a lunii martie), HC Municipal va primi liderul la zi al întrecerii, CSM București. Întâlnirea cu deținătoarea trofeului Ligii Campionilor, a titlului național și a Cupei României va fi una de infern la capătul căreia este puțin probabil ca echipa noastră să poată obține vreun punct.
În atare condiții, există posibilitatea ca, peste două runde, HC Municipal să nu se mai afle între primele cinci clasate ale Ligii Naționale și, deci, nici pe loc de cupă europeană. Ipotetica situație despre care vorbim nu ar reprezenta însă o mare problemă pentru conducerea clubului. Așa după cum edilul Mircia Gutău a amintit chiar la ultima conferință de presă, echipa râmniceană va avea ca obiectiv obținerea unui loc de cupă europeană abia la finalul sezonului 2017/2018.

Rezultatele etapei a XIX-a

CSM București – Universitatea Cluj 34-22
Danubius Galați – SCM Craiova 24-31
CSM Roman – Corona Brașov 29-23
Unirea Slobozia – HCM Râmnicu Vâlcea 24-25
HC Zalău – HC Dunărea Brăila 29-14
CSM Bistrița – Măgura Cisnădie 30-15

Programul etapei a XX-a

3 martie, ora 17.00
HC Dunărea Brăila – CSM Roman
4 martie, ora 16.00
SCM Craiova – HC Zalău
5 martie, ora 11.00
Măgura Cisnădie – Unirea Slobozia
5 martie, ora 16.00
Universitatea Cluj – Danubius Galați
6 martie, ora 18.00
Corona Brașov – CSM Bistrița
* HCM Râmnicu Vâlcea și CSM București vor sta
Clasamentul Ligii Naționale după etapa a XIX-a: CSM București – 48p; HC Dunărea Brăila – 34p; HC Zalău – 32p; SCM Craiova – 29p; HCM Râmnicu Vâlcea – 28p; CSM Roman – 25p; Corona Brașov – 19p; CSM Bistrița – 18p; Universitatea Cluj – 15p; Măgura Cisnădie – 14p; Danubius Galați – 11p și Unirea Slobozia – 8p.
** echipele Cetate Deva și CSM Ploiești s-au retras din campionat, iar rezultatele le-au fost anulate