Un proiect realizat de bibliotecari pentru viitorul comunităților lor: ECO- BIBLIOTECH


Eco-BiblioTech este un proiect inițiat de bibliotecarii din Bălcești, Valea Mare și cei ai Bibliotecii Publice Locale Frâncești, cu mentori de la Biblioteca Pietrari. Prin acest proiect ei și-au propus să îi îndrume pe cei 80 de copii și tineri din cele trei comunități vâlcene să descopere cum funcționează legile naturii, cum pot folosi tehnologiile moderne în protejarea naturii și cum se pot implica în proiecte despre ecologie și sustenabilitate. Totul pe parcursul a șase luni. Bibliotecarii, împreună cu mentorii, voluntarii și copiii implicați vor dezvolta o abordare ecologică pentru bibliotecile lor și vor promova o mentalitate ecologică în rândul comunității.
„Ne propunem ca împreună, prin îmbinarea Ecologiei cu Steam-ul, să contribuim la creşterea gradului de implicare a copiilor și tinerilor în acţiuni de prevenire şi adaptare vizavi de fenomenul schimbărilor climatice, principalul obiectiv fiind ca participanții să descopere cât de importante sunt legile naturii, ciclurile naturale și cât de ușor se pot face schimbări ireversibile prin intervenția omului. Prin schimbarea comportamentului zilnic, copiii de azi și tinerii de mâine se angajează să devină cetăţeni responsabili şi să ofere un exemplu pozitiv comunităţii locale în vederea conştientizării opiniei publice privind problemele de mediu, de prevenire a efectelor poluării, fără a afecta calitatea vieţii”, ne-au anunțat bibliotecarii.

De ce?

Temele abordate sunt necesare pentru a ajuta elevii şi preşcolarii să ȋnţeleagă cauzele şi efectele unor fenomene naturale, cum şi de ce funcţionează anumite organisme, să identifice locul şi rolul omului ȋn Univers, prin cercetare, experimentare, observare, descoperire şi sintetizare. Totodată, acestea ajută elevii să aplice informaţiile acumulate, rezolvȃnd astfel probleme asemănătoare sau doar găsind idei de la care să pornească pentru a soluţiona probleme complexe.

Cum?

• realizarea de cursuri pe teme ecologice pentru bibliotecarii din localitățile Bălcești, Frîncești și Valea Mare;
• ateliere eco-tech pentru copii și tineri ce vor cuprinde prezentări pe teme ecologice îmbinate cu utilizarea tehnologiilor moderne (AppInventor, Arduino, Scratch etc), cu experimente și proiecte științifice;
• întocmirea Ghidului Green-LIB de implementare a activităților eco-tech în biblioteci;
• vizite și activități practice alături de specialiști în ecologie și protecția mediului.

Împreună cu cine?

• Asociația Kogayon-administrator al Parcului Buila Vânturarița;
• Aleea Terapeutică din comuna Nicolae Bălcescu;
• Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea;
• Biblioteca Publică Pietrari – mentor al celor trei biblioteci în cadrul proiectului.

Despre proiectul Eco- BiblioTech

Proiectul ECO-BiblioTech se numără printre primele proiecte câștigătoare din cadrul programului național „Fondul Științescu”. Finanțările „Științescu” au fost acordate pe bază de concurs de proiecte, precedat de sesiuni online de îndrumare și feedback individual. Cele 15 proiecte finaliste care vor pune în practică idei variate din domeniul STEAM (științe, tehnologie, inginerie, arte, matematică) au fost selectate de un juriu independent format din specialiști și reprezentanți ai comunității. „Ştiinţescu” oferă oportunitatea mentorilor pasionați de științe şi tehnologie să dezvolte și să deruleze proiecte educaționale creative, bazate pe aplicații practice, cu scopul de a insufla pasiunea lor copiilor şi tinerilor între 6 şi 19 ani si se bucură de proiecte educaționale ce propun o abordare multidisciplinară, colaborativă și aplicată a științelor.
• Informații oferite de către Crina POPESCU, mentor ECO-Bibliotech și bibliotecar în cadrul Bibliotecii Publice Pietrari