Un nou ghid pentru banii PNDR


• AFIR a publicat raportul de selecție, etapa lunară 3 – iulie 2016, pentru submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri
Rapoartele sunt diferențiate pe zona montană și non-montană, suma totală alocată pe sesiune ridicându-se la 128 de milioane de euro. Conform datelor AFIR, numărul proiectelor selectate pentru finanțare, în luna (01.07.2016 – 31.07.2016), este de 1,880 de proiecte, acestea având o valoare totală de 77 milioane de euro. Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este de sprijinire a stabilirii pentru prima dată a tinerilor fermieri ca șefi/conducători unici ai unei exploatații agricole.
Beneficiarii care pot accesa submăsura 6.1 sunt tinerii fermieri în conformitate cu definiția prevăzută la art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013, care se instalează ca unic șef al exploatației agricole și/sau persoanele juridice în care un tânăr fermier în sensul art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013 care se instalează împreună cu alți tineri fermieri și care exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, beneficii și riscuri financiare în cadrul exploatației respective. Sprijinul nerambursabil oferit în cadrul submăsurii 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri este de maximum 50.000 Euro și va fi acordat sub formă de primă în două tranșe: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare și 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Instalarea tinerilor fermieri reprezintă activitatea de administrare cu drepturi depline în calitate de șefi/manageri ai unei exploatații agricole, pentru prima dată. Transferul exploatației se realizează prin intermediul documentelor de proprietate și/sau arendă și/ sau concesionare. Exploatația agricolă cu dimensiunea cuprinsă între 12.000 și 50.000 SO produce în principal produse agricole vegetale și/sau animale (materie primă) pentru consum uman și hrana animalelor.
Peste 615 milioane de euro au fost atrase anul trecut, în cadrul proiectelor cu fonduri europene, finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Fermierii au posibilitatea să acceseze fonduri europene nerambursabile prin intermediul Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, care dispune de a alocare totală de 9,5 miliarde de euro.