SUSPICIUNI DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ în comuna Malaia


Prin intermediul unui comunicat de presă dat publicității astăzi (7 ianuarie 2021), reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Vâlcea au anunțat că, la data de 6 ianuarie 2021, polițiștii Serviciului de Ordine Publică, beneficiind de sprijinul Poliției Orașului Brezoi, Postului de Poliție Malaia și a specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vâlcea, au acționat în comuna Malaia. Activitățile au vizat prevenirea și combaterea răspândirii virusului african al pestei porcine, precum și pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică.
„Polițiștii au făcut verificări la o exploatație non-profesională deținută de un bărbat din comună, unde au fost identificate 43 de suine, pentru care acesta nu deținea documente de proveniență sau sanitar veterinare. Din cercetări polițiștii au stabilit că bărbatul a achiziționat, din județul Sibiu, fără documente de provenință, 78 de suine, dintre care 34 au murit, parte din acestea fiind descoperite în apropierea exploatației”, au anunțat polițiștii vâlceni.
În context, este de amintit că bărbatul în cauză a fost sancționat contravențional conform prevederilor H.G. nr. 984/2005 și O.G. nr. 24/2016, cu amenzi în valoare de 5.600 de lei și a fost dispusă confiscarea, eutanasierea și îngroparea celor 43 de suine, activitate desfășurată cu sprijinul Primăriei Malaia.
• Material realizat cu sprijinul IPJ Vâlcea
Sursă foto: IPJ Vâlcea