Sărbătoarea Tăierii împrejur cea după trup a Sfântului Vasile cel Mare și Slujba de Tedeum pentru anul nou în Parohia Băbeni III Valea Mare


Biserica Ortodoxă de pretutindeni face, în prima zi a noului an, pomenirea Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, precum și amintirea Tăierii împrejur cea după trup a Domnului și începutul anului civil. La slujbele oficiate în biserica monument istoric ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorătorul de Mir din orașul Băbeni, satul Valea Mare, județul Vâlcea, au participat numeroși credincioși. Preacucernicul Părinte paroh Ion Sorinel Dițoiu, în cuvântul rostit a sădit în sufletele și inimile celor prezenți semnificația Sărbătorii îndemnându-i ca fiecare, după putere, să aducă mulțumire Bunului Dumnezeu, pentru binefacerile revărsate aspra tuturor în anul ce tocmai a luat sfârșit. Tot marți, a fost oficiată Slujba Tedeumului în toate catedralele chiriarhale, mănăstirile, schiturile și parohiile ortodoxe din țară și diaspora. De asemenea, au fost citite Moliftele Sfântului Vasile cel Mare.
Menționăm că am intrat în anul 2019, potrivit Hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care, la inițiativa Preafericitului Părinte Daniel Arhiepiscopul Bucureștilor, Mitropolitul Munteniei și Dobrogei Locțiitorul Tronului Cezareei Capadociei și Patriarhul României, în ședința de lucru din zilele de 4 si 5 iulie 2017, a declarat cu unanimitate de voturi anul 2019, drept anul „omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” și „Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești.”

Textul actului de proclamare a anului omagial și comemorativ

1.Declară anul 2019, în Patriarhia Română, ca „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” și „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”;
2.Aprobă programul-cadru (teologic-educațional, cultural și mediatic) intitulat „2019 – Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”.
3.Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române (Radio Trinitas, Trinitas TV, Ziarul Lumina) va realiza programe și emisiuni, filme documentare, materiale publicistice etc. pentru promovarea, în anul 2019, a „Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari” și a „Anului comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești” în Patriarhia Română.
4.Realizarea de studii, comentarii, bibliografii și cărți de reflecție cu conținut biblico-patristic, moral, liturgic, catehetic, pastoral, social-filantropic, intercreştin, cultural-educativ și istoric pentru prezentarea „Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari” și „Anului comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești” în Patriarhia Română.
5.La nivelul Patriarhiei Române se va organiza un Simpozion internațional, cu invitați din celelalte Biserici Ortodoxe surori, având tema: „Traducători și traduceri în limbi verniculare de texte biblice, patristice și liturgice în Biserica Ortodoxă”;
6.La nivelul eparhiilor și al instituțiilor de învățământ teologic se vor organiza dezbateri, colocvii și seminarii pe tema: „2019 – Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”.
7.Patriarhia Română va organiza un Simpozion național dedicat temei „2019 – Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari, precum și dezbateri, colocvii și seminarii în eparhii și instituțiile de învățământ teologic pentru valorificarea moștenirii istorice, culturale și spirituale caracteristice satului românesc autentic;
8.În cursul anul 2019, în Biserica Ortodoxă Română, vor fi organizate colocvii și simpozioane, precum și întâlniri, expoziții, mărturii, evocări a unor renumiți preoți, învățători și primari gospodari din satul românesc, precum și a patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și a traducătorilor de cărți bisericești;
9.La Conferința pastoral-misionară semestrială din primăvara anului 2019 se va trata tema „2019 – Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)”, iar la Conferința pastoral-misionară semestrială din toamna anului 2019 se va trata tema „2019 – Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești” în Patriarhia Română, cu posibilitatea aprofundării acestora și la conferințele preoțești administrative lunare, pe care le vor stabili fiecare eparhie, precum și în cadrul cercurilor pastorale;
10.În luna octombrie din anul 2019, la Palatul Patriarhiei, se va organiza o ședință solemnă a Sfântului Sinod cu tema „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” și „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești” în Patriarhia Română.
(Preşedintele Sfântului Sinod, † Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române)

Satul românesc

„Omagierea satului românesc și a contribuției sale majore la devenirea istorică a poporului român este o necesitate și o demnitate”, a subliniat Patriarhul Daniel. De asemenea, Patriarhul s-a referit și la aspecte pragmatice prin care Biserica Ortodoxă Română susține dezvoltarea satului la nivel social, cultural și bisericesc. Preafericirea Sa a amintit Proiectul Sănătate pentru Sate de care au beneficiat până în prezent 8.000 români. „Este necesară o mai intensă solidaritate între parohiile urbane și cele rurale și mai multă cooperare cu autoritățile locale, regionale şi centrale, pentru a susţine şi ameliora viaţa satelor”, a atras atenția Patriarhul României.

Traducătorii de cărți bisericești

Comemorarea traducătorilor de cărți bisericești este un omagiu adus pentru „personalitățile-reper ale culturii teologice românești, care, prin ostenelile lor cărturărești, au contribuit la luminarea credincioșilor prin cultură și la trezirea conștiinței românești”. Între aceștia, Patriarhia Română îi omagiază în 2019 pe Patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu.
Patriarhul Nicodim a păstorit Biserica Ortodoxă Română în vremuri tulburi şi grele, cu mare responsabilitate, mult curaj şi jertfelnicie. Vrednicul de pomenire a tradus şi tipărit Sfânta Scriptură şi o mulţime de cărţi duhovniceşti.
Patriarhul Iustin a dăruit culturii teologice lucrări fundamentale, precum şi o nouă ediție sinodală a textului scripturistic (Noul Testament din 1979 şi Biblia sinodală din 1982), cărți de cult diortosite, traduceri patristice valoroase, noi manuale pentru învățământul teologic și a iniţiat colecțiile „Părinți și Scriitori Bisericești” şi „Arta creștină în România”.