Să mai credem sau nu!? Călimănești, Racovița și Câineni, tranzitate de autostrada Pitești – Sibiu


• ministrul transporturilor, Dan Costescu, spune că legătura rutieră dintre Muntenia și Transilvania ar putea fi gata până în 2020

Perioada Paștelui a adus vești extraordinare pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din România. Dacă ar fi să credem spusele ministrului transporturilor, mult mediatizata, utila și visata autostradă Pitești-Sibiu ar urma să fie gata mai devreme de anul 2020. Asta după ce, anul trecut, alte oficialități centrale anunțaseră că legătura rutieră dintre Muntenia și Transilvania va fi gata în anul 2021. Deci, termenul de realizare a importantei investiții în infrastructura țării tot scade, deși lucrările nu au început încă!

Două localități vâlcene ar urma să aibă noduri rutiere

Evident că nu putem să credem toate spusele ministrului transporturilor (cel puțin până nu vedem demararea lucrărilor), deși trebuie să recunoaștem că intențiile lui Dan Costescu sunt cât se poate de benefice pentru dezvoltarea economiei județului Vâlcea. Și chiar a Olteniei, am îndrăzni să spunem! Astfel, conform afirmațiilor ministrului, lucrările pentru viitoarea autostradă se vor derula pe un traseu care avantajează foarte mult județul nostru. Primul sector al autostrăzii este clar „bătut în cuie”, acesta urmând să fie construit între Pitești și Curtea de Argeș. De aici, autostrada va „vira” spre stânga, va trece prin Tigveni și va ajunge pe teritoriului județului Vâlcea. Călimăneștiul va fi următorul oraș de pe traseu, aici urmând să fie construit și un nod rutier pentru accesul pe și dinspre autostradă. Dacă se va întâmpla asta, credem că Râmnicul va putea deveni un adevărat pol de dezvoltare în sudul țării, aflându-se la numai 15 kilometri de ieșirea la importanta cale rutieră ce va lega centrul Europei de sud-estul continentului.
După Călimănești, traseul autostrăzii va continua pe Valea Oltului și va ajunge în Țara Loviștei, unde va mai tranzita localitățile Racovița și Câineni. De altfel, în Racovița se va construi și următorul nod rutier. De aici, autostrada va străbate nordul Vâlcii și va intra în județul Sibiu prin comuna Boița. Următorul nod rutier urmează să fie construit în comuna sibiană Veștem. Apoi, autostrada își va continua parcursul firesc până la întâlnirea cu porțiunea construită deja, adică centura municipiului Sibiu.