„Roşiile româneşti din piețe sunt sigure pentru consum”


• declară deputatul Cocoș, care prezintă noutăți privind programul național pentru tomate
Zilele trecute, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a transmis că roşiile româneşti existente în prezent pe piaţă sunt sigure pentru consum, iar analizele realizate pe probe luate de la producătorii înscrişi în programul de sprijin pentru tomate nu au relevat depăşiri ale limitelor maxime admise privind reziduurile de pesticide. În acest sens, au fost prelevate 329 probe, din mai multe judeţe din ţară, din care 243 au fost analizate, iar 86 sunt în lucru. Deputatul Vasile Cocoș spune că Autoritatea Naţională Fitosanitară efectuează în această perioadă controale în pieţe şi la locul de producţie (sere şi solarii) după recoltare, în vederea prelevării de probe de roşii de la producătorii înscrişi în programul guvernamental de sprijin pentru tomate, în scopul determinării calităţii acestora, în special pentru a determina eventuala prezenţă a reziduurilor de pesticide. „Autoritatea asigură consumatorii că roşiile existente pe piaţă la această dată, din Programul de sprijin pentru tomate, sunt sigure pentru consum, inspectorii fitosanitari constatând că au fost respectate tehnologiile de cultură. Acţiunile de control vor continua în toată ţara”, declară Cocoș.
Ministerul Agriculturii a anunţat, la începutul lunii iunie, că un număr de 214 beneficiari ai acestui program şi-au primit deja banii, în sumă totală de 3 milioane lei. Totodată, alte 1.757 de dosare se află în lucru, urmând ca după alimentarea conturilor MADR, banii să ajungă direct la fermieri. Direcţiile agricole judeţene aşteaptă depunerea deconturilor justificative pentru cei care au valorificat cantitatea minimă necesară de 2.000 kg/1.000 mp, termenul limită de valorificare a producţiei obţinute fiind data de 15 iunie 2019. „Programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, cu ajutorul căruia producătorii agricoli din România sunt susţinuţi, se află în al treilea an de implementare, asigurându-se astfel necesarul de consum intern de tomate de calitate începând cu luna mai şi până în decembrie”, a mai spus Vasile Cocoș.