Specialiștii au confirmat cifre tot mai îngrijorătoare: „Românii aruncă zilnic 6.000 de tone de alimente”


Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României a organizat, la începutul acestei săptămâni, conferința internațională la nivel înalt intitulată „Împreună combatem risipa alimentară”. Aceasta a fost dedicată măsurilor pentru reducerea risipei alimentare, incluse în obiectivul de dezvoltare durabilă 12 din Strategia națională de dezvoltare durabilă a României 2030. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociația Sărbătoarea Gustului.
„Ne bucurăm că am reușit să organizăm o conferință de asemenea amploare pe tema risipei alimentare, una dintre cele mai importante componente ale dezvoltarii durabile. Impactul acestei probleme este mai mare decât pare la prima vedere. Românii aruncă zilnic 6.000 de tone de alimente. Vorbim despre resurse risipite, de impact negativ asupra mediului, dar și despre o problemă etică având în vedere că sunt încă foarte mulți oameni care nu reușesc să își asigure hrana zilnică”, a declarat László Borbély (foto).
Scopul conferinței a fost acela de a oferi o platformă pentru dezbatere între decidenți la înalt nivel din cadrul instituțiilor europene, miniștri din Guvernul României, parlamentari și alți reprezentanți de seamă din mediul academic, institute de cercetare, societatea civilă, bănci de alimente, mari companii din retail și industria HoReCa, legat de acțiuni concrete și bune practice.
Din partea autorităților, au luat cuvântul în deschiderea evenimentului ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, și vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senat, Barna Tánczos.

Cartea unui chef cunoscut la nivel internațional va ajunge în toate școlile din România

Conferința a reunit aproximativ 150 de participanți și afost împărțită în trei paneluri. În prima sesiune, discuțiile s-au concentrat asupra cadrului legal privind combaterea risipei alimentare și a reunit reprezentanți ai autorităților publice. În partea a doua, marile magazine de retail, băncile de alimente și societatea civilă au expus modul în care acționează pentru combaterea risipei și care sunt principalele provocări din acest domeniu. Evenimentul s-a încheiat prin lansarea cărții „Arta de a mânca bine” avându-l ca autor pe cunoscutul chef cu o stea Michelin Alain Alexenian. Publicarea cărții a fost sprijinită de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și va ajunge la școlile din toată țara.
„Dezvoltarea durabilă presupune o schimbare la nivel de mentalitate, iar acest lucru înseamnă că trebuie să ne concentrăm foarte mult pe educație. Am sprijint publicarea acestei cărți în peste 6.000 de exemplare care vor ajunge la toate școlile din România. Vom distribui de asemenea în nouăsprezece mii de exemplare o broșură educativă către elevii de școală primară București. Este un exemplu de acțiune concretă pe care o facem pentru implementarea Agendei 2030 în România. Alimentația reprezintă o componentă extrem de importantă a unui stil de viață sănătos. Dacă ne dorim ca generațiile viitoare să aibă o viață durabilă, trebuie să le oferim o educație pe măsură”, a completat László Borbély.
• Material realizat cu sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României